PEC Zwolle zet Ajax ook te kijk om Johan Cruijff Schaal

Reacties

PEC Zwolle is er opnieuw in geslaagd ten koste van Ajax een prijs te pakken. Na de beker mogen de Zwollenaren nu ook de Johan Cruijff Schaal in de prijzenkast zetten. PEC strafte de fouten van Ajax af en won de ouverture van het seizoen terecht met 1-0.

PEC Zwolle zet Ajax ook te kijk om Johan Cruijff Schaal

Het affiche was gelijk aan dat van de bekerfinale, waarin Zwolle de Amsterdammers met 5-1 van de mat veegde. Op het veld, waar negen andere basisspelers stonden, was dit keer echter alles anders. De finale leverde vanaf het eerste fluitsignaal spektakel op, maar dat bleef nu uit. De bekerwinnaar gunde dit keer het initiatief aan de landskampioen, maar het baltempo van Ajax was voor rust veel te laag om gaten te vinden in de defensie van Zwolle.

Slechts in de derde minuut werd het elftal van trainer Frank de Boer gevaarlijk. Davy Klaassen stuurde Nick Viergever weg, waarna de debutant de bal tegen de paal schoot. Daarna ging hij fanatiek voor de rebound, maar raakte daarbij geblesseerd aan zijn rechterknie. Na een minutenlange behandeling kon hij verder, maar vlak voor rust moest hij zich alsnog laten vervangen door Thulani Serero. Tijdens de afwezigheid van Viergever kende Zwolle zijn grootste wapenfeit in de eerste helft, toen Mustafa Saymak een fout van Ruben Ligeon niet afstrafte.

Lucas Andersen (links) kreeg op het middenveld de voorkeur boven Thulani Serero, maar maakte geen indruk in de Amsterdam Arena.
Lucas Andersen (links) kreeg op het middenveld de voorkeur boven Thulani Serero, maar maakte geen indruk in de Amsterdam Arena.

In de 55ste minuut bleek PEC wel dodelijk toen Serero balverlies leed. Kamohelo Mokotjo ontsnapte op de rechterflank en leverde een uitstekende voorzet af. De openingstreffer maken was vervolgens een koud kunstje voor spits Stef Nijland, die ontsnapt was aan de aandacht van Mike van der Hoorn.

Onmachtig
Vrijwel direct na het doelpunt besloot De Boer in te grijpen. Flankspeler Anwar El Ghazi mocht zijn debuut maken als vervanger van Ricardo Kishna. De negentienjarige topscorer van de voorbereiding slaagde er echter ook niet in zijn stempel op de wedstrijd te drukken. De Amsterdammers maakten in balbezit een onmachtige indruk en kregen nauwelijks mogelijkheden.

Het was typerend dat de grootste kansen van Ajax kwamen uit standaardsituaties. Zwolle-doelman Diederik Boer redde zijn ploeg in de slotfase bij een kopbal van Niklas Moisander en een schot van Davy Klaassen.

Verder bleef PEC, dat in de omschakeling zelfs een paar uitstekende mogelijkheden kreeg, moeiteloos op de been waarmee het bevestigde dat de zege in de bekerfinale geen incident was. Na de historische bekerwinst in april volgde daarmee opnieuw een succes. De Johan Cruijff Schaal wordt toegevoegd aan de prijzenkast, die tot vorig jaar slechts gevuld was met trofeeën uit de Eerste Divisie.

Bovendien doorbrak Zwolle met de winst een barrière: de club uit Overijssel won nooit eerder in Amsterdam van Ajax.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.