PEC Zwolle zet Ajax in historische finale te kijk

Reacties

PEC Zwolle heeft geschiedenis geschreven met het veroveren van de KNVB-beker. Ajax moest diep buigen na een bizar begin door een actie van de eigen aanhang (5-1).

PEC Zwolle zet Ajax in historische finale te kijk

De unieke gebeurtenis van PEC Zwolle – na twee verloren finales in 1928 en 1977 werd voor het eerst de KNVB-beker gewonnen - zal ook vanwege andere incidenten de geschiedenisboeken ingaan. De 49ste nationale bekerfinale werd namelijk ontsierd door vuurwerk, dat tot twee keer toe uit het Amsterdamse vak in het Ajax-strafschopgebied werd gegooid.

Voor scheidsrechter Bas Nijhuis was dat aanleiding de beide teams naar de kleedkamers te dirigeren. Pas na onder andere ongekend krachtige woorden van Ajax-directeur Edwin van der Sar werd na bijna een half uur de finale hervat.

Nog los van de (financiële) consequenties voor Ajax had het vuurwerk ogenschijnlijk ook op het veld gevolgen voor de Amsterdamse club. Van de snelle voorsprong na een uithaal van ruim twintig meter van Ricardo van Rhijn was weinig meer over bij rust. PEC Zwolle leidde even comfortabel als verrassend met 4-1.

Terwijl Daley Blind en Ricardo van Rhijn de 0-1 vieren, ziet Kenneth Vermeer de problemen in.
Terwijl Daley Blind en Ricardo van Rhijn de 0-1 vieren, ziet Kenneth Vermeer de problemen in.

Hoewel de voorsprong de verdienste was van het brutale PEC Zwolle, was ook de Amsterdamse bijdrage van de ommekeer opvallend. Ajax leek van slag na de onderbreking. Ryan Thomas had bij de gelijkmaker het geluk dat Niklas Moisander zijn inzet van richting veranderde, zoals de Nieuw-Zeelander vier minuten later bij de 2-1 van zijn voet profiteerde van laks reageren in de Ajax-densie toen een vrije trap van Maikel van der Werff op de paal belandde.

De 3-1 van PEC Zwolle kwam op het scorebord dankzij de koelheid van Guyon Fernandez oog in oog met Vermeer. Maar de Feyenoord-huurling kon alleen door, omdat Stefano Denswil te laat was ingestapt. Fernandez tekende ook voor de vierde Zwolse treffer, al was daarbij opvallend hoe weinig de spits door Moisander in de weg werd gelegd bij het inkoppen.

De tweede helft was minder sensationeel dan de eerste 45 minuten. In de vijftigste minuut werd de hoop van Ajax in een wederopstanding in de kiem gesmoord. Bram van Polen reageerde attenter dan Nicolai Boilesen op een gestrande poging raak te koppen en maakte er uit de rebound 5-1 van.

PEC liet na de historische prestatie extra kleur te geven met meer doelpunten. De ploeg van trainer Ron Jans kreeg grotere kansen op de 6-1 dan Ajax op de schrale troost in de vorm van een tweede goal.

Ajax moet de wonden likken na de pijnlijke afstraffing. Volgende week kunnen de Amsterdammers de vierde titel op rij pakken tegen Heracles Almelo, maar het pijnlijke resultaat van de bekerfinale in De Kuip zal ongetwijfeld nog nagalmen. Net als het sportieve vuurwerk, dat op het veld werd geleverd door PEC Zwolle.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.