PEC Zwolle legt rode loper uit voor AZ in gezapig duel

Reacties

Op een door de nucleaire top in Den Haag toch al ongewoon rustige Eredivisiezondag heeft AZ zonder al te veel spektakel van PEC Zwolle gewonnen: 2-1. Dat het treffen in Alkmaar een winnaar opleverde was niet bepaald te danken aan een spetterend optreden van de thuisploeg.

PEC Zwolle legt rode loper uit voor AZ in gezapig duel

Voorafgaand aan het enige Eredivisieduel van deze zondag bleek dat beide clubs met hun gedachten in ieder geval deels al bij hun wedstrijden in de halve finale van het KNVB-bekertoernooi waren. PEC-trainer Ron Jans noemde het bekertreffen met NEC de 'belangrijkste wedstrijd van het jaar', terwijl AZ-coach Dick Advocaat al weken kritiek uitte op de KNVB, omdat AZ door de nucleaire top wél en bekeropponent Ajax níét in actie komt tijdens dit weekend.

In tegenstelling tot Jans spaarde Advocaat echter geen van zijn basisspelers, hoewel AZ donderdagavond nog in Rusland speelde voor de Europa League tegen FC Anzhi. Jans zette aanvankelijk met Giovanni Hiwat, Joost Broerse en Mateusz Klich wél drie vaste krachten op de bank. Zonder dat trio legde PEC Zwolle in de openingsfase de rode loper uit voor de door het Europese avontuur ongetwijfeld toch licht vermoeide Alkmaarders.

Nemanja Gudelj zet AZ al vroeg op een 2-0 voorsprong. Bart van Hintum komt te laat.
Nemanja Gudelj zet AZ al vroeg op een 2-0 voorsprong. Bart van Hintum komt te laat.

Want waar AZ scherp begon aan het duel tussen de nummers zeven en acht van de Eredivisie, stonden de spelers van PEC collectief te slapen. En dus was het binnen een kwartier al 2-0. Steven Berghuis opende de score met een voorzet, omdat Zwolle-sluitpost Diederik Boer erop rekende dat Aron Jóhannsson de bal met zijn hoofd van richting zou veranderen. Acht minuten later profiteerde ook Nemanja Gudelj van de Zwolse onoplettendheid.

Omdat AZ vervolgens ook gas terugnam en verzuimde de wedstrijd vroeg te beslissen, werd het vlak voor rust toch weer spannend. Vooral omdat ook de Alkmaarders in slaap waren gesust. De volledig vrijstaande Mustafa Saymak kon ongehinderd inkoppen na een voorzet van Jesper Drost. Doelman Esteban, die even daarvoor de aansluitingstreffer nog voorkwam met een dappere redding, stond aan de grond genageld.

Met Broerse en Klich als vervangers van Darryl Lachman en Kamohele Mokotjo beet PEC ook na rust nauwelijks van zich af. Broerse leek AZ zelfs terug in het zadel te helpen door een penalty te veroorzaken, maar de neergehaalde Jóhannsson faalde oog in oog met Boer, die zo zijn derde strafschop op rij stopte. Het bleek het laatste echte wapenfeit, waardoor AZ de voorsprong op PEC vergrootte tot vijf punten. Maar wellicht nog belangrijker: beide clubs kwamen mede door het gezapige laatste half uur ongeschonden uit de strijd met het oog op hun bekerduels.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.