PEC Zwolle kan uitscore 2016 verbeteren in Ron Jans-derby

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Ron Jans gaat zondag met PEC Zwolle op bezoek bij zijn oude club FC Groningen.

PEC Zwolle kan uitscore 2016 verbeteren in Ron Jans-derby
Speelronde: 31
Aftrap: zondag 16 april, 14.30 uur
Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof

• Hoewel FC Groningen al sinds de winterstop dramatisch presteert, is de ploeg van trainer Ernest Faber nog altijd niet uitgeschakeld voor deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Als de noorderlingen verliezen van PEC Zwolle zullen ze echter naar beneden moeten kijken. PEC heeft maar één punt minder dan FC Groningen.

• FC Groningen heeft een zeer positieve balans in thuiswedstrijden tegen PEC Zwolle. De noorderlingen zetten voor eigen publiek tien van de veertien eerdere Eredivisie-confrontaties in winst om. Slechts eenmaal trok PEC Zwolle aan het langste eind en drie keer bleef een winnaar in dit duel uit.

• Tijdens de laatste drie Eredivisie-wedstrijden in de 'Ron Jans-derby' (huidig PEC Zwolle-coach Jans werkte jarenlang voor FC Groningen) noteerden de noorderlingen liefst negen doelpunten.

• In de laatste tien thuisduels die FC Groningen afwerkte, maakte de ploeg van Faber telkens het openingsdoelpunt. Toch is de thuisbalans matig, met bijvoorbeeld één zege, vijf remises en één nederlaag in de laatste zeven wedstrijden in het Noordlease Stadion.

FC Groningen boekte eerder deze jaargang in Zwolle een eclatante 0-4 overwinning op PEC.
FC Groningen boekte eerder deze jaargang in Zwolle een eclatante 0-4 overwinning op PEC.

• FC Groningen-smaakmaker Mimoun Mahi staat sinds de jaarwisseling op 84 balcontacten in het strafschopgebied van de tegenstander. Daarmee bezet hij onder Luuk de Jong (107 balcontacten) en Nicolai Jørgensen (87) de derde plek in dit klassement.

• PEC Zwolle veroverde in 2017 tien punten in uitwedstrijden. Dat zijn er al net zoveel als in heel 2016.

• De FC Groningen-defensie moet in de absolute beginfase vooral op Queensy Menig letten. De razendsnelle aanvaller van PEC Zwolle maakte al drie keer een doelpunt in de eerste vijf minuten, waaronder vorige week tegen Feyenoord.

• Andersom moet de PEC-verdediging Bryan Linssen, die scoorde met vijf van zijn laatste zes schoten op doel, in de gaten houden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.