PEC Zwolle kan tegen Ajax opmars bekronen met beker

Reacties

VI.nl blikt vooruit op de eindstrijd in het toernooi om de KNVB-beker. PEC Zwolle en Ajax staan zondagavond tegenover elkaar in De Kuip (aftrap 18.00 uur).

PEC Zwolle kan tegen Ajax opmars bekronen met beker
Actueel

Hoofdprijs en Troostprijs

Voor de derde keer in de geschiedenis staat PEC Zwolle in de bekerfinale. Een prestatie van formaat voor de Overijsselse club. Met een bescheiden begroting, stapje voor stapje, is PEC bezig aan een jarenlange opmars. Het eerste jaar in de Eredivisie liet de ploeg onder leiding van Art Langeler aantrekkelijk voetbal zien met directe handhaving als resultaat. Onder opvolger Ron Jans werd de stijgende lijn doorgetrokken. PEC voetbalt al het hele seizoen stabiel in de middenmoot, met uitschieters omhoog, en kan de sterke opmars vandaag bekronen in De Kuip. Het winnen van de KNVB-beker zou een absoluut hoogtepunt betekenen voor Zwolle en omgeving.

Waar de finale voor PEC het grote hoogtepunt van het seizoen vormt, en misschien zelfs wel van de historie van de club , is het vizier van Ajax nog altijd op de titel gericht. Volgende week kan in Almelo tegen Heracles het vierde landskampioenschap op rij worden behaald. Een bijzondere prestatie, waarbij er voor het eerst sprake kan zijn van de dubbel. Voor trainer Frank de Boer is het ook de eerste keer dat hij de beker kan pakken. De Amsterdammers zijn gretig om vanavond toe te slaan, waarbij De Boer zal waken voor onderschatting.

Mokotjo vs. Klaassen

Met tien doelpunten in competitieverband heeft Davy Klaassen een groot aandeel in de titel. De 21-jarige middenvelder kampte vorig jaar met blessureleed, maar heeft zich dit seizoen opgewerkt tot sterkhouder van de ploeg. Met zijn loopvermogen en inzicht is Klaassen een belangrijke kracht in het aanvalsspel van de Amsterdammers. Een WK in Brazilië lonkt, hij zette onlangs zijn handtekening onder een nieuw meerjarig contract, en de komende jaren wil hij met Ajax doorgroeien. De club heeft met Klaassen goud in handen.

Vanmiddag zal hij felle duels moeten uitvechten met Kamohelo Mokotjo. De Zuid-Afrikaan keert terug in het stadion, waar hij het net niet redde. Bij Feyenoord was er altijd veel waardering voor zijn inzet en positieve instelling, maar Mokotjo kon geen vaste basisplek afdwingen. Bij PEC wist hij zich echter vanaf het eerste moment in de kijker te spelen. Als aanjager en strateeg op het middenveld zet Mokotjo al het hele seizoen met succes de lijnen uit. Het beloven mooie duels te worden tussen een Amsterdams talent en een Afrikaans krachtmens.

Voetballend vermogen

In Zwolle heerst het hele seizoen al de voetballende gedachte. Op het eigen kunstgras heeft Jans in zijn ploeg een speelstijl gecreëerd waarin het positiespel en de voetballende oplossing centraal staan. Overal op het veld wordt getracht een ploeggenoot over de grond te bereiken, met veel beweging zonder bal en verzorgd aanvalsspel. Het resultaat is wisselvallig, maar PEC heeft wel een eigen positief imago ontwikkeld, waar het structureel in de middenmoot mee kan spelen. Dit seizoen heeft PEC twee keer in competitieverband het Ajax lastig weten te maken. Het leverde een onverdiende nederlaag en een gelijkspel op. Vanmiddag gaat PEC voor de derde keer op rij, maar dan wel met een goed resultaat.

In Ajax treft PEC het eigen voorbeeld. Frank de Boer wil de Amsterdammers overal dominant laten voetballen, op de helft van de tegenstander met een positiespel in hoog baltempo. Met die insteek begint Ajax veel duels, alleen de uitwerking laat nog weleens te wensen over. Verdedigend zit de ploeg stabiel in elkaar, geeft het weinig kansen en doelpunten weg, alleen in balbezit mist het elftal vaak de nodige creativiteit. Ajax komt moeizaam tot uitgespeelde kansen en mist een aanvalsleider die met individuele klasse het verschil maakt. Toch blijkt een hecht collectief voldoende om in Nederland een gooi te doen naar de dubbel.

Kan PEC Zwolle stunten en een historische prestatie neerzetten of toont Ajax het krachtsverschil en gaat het voor de dubbel? Om 18.00 uur trappen beide teams af in De Kuip.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.