PEC Zwolle herstelt oude fout in Heerenveen

SC Heerenveen heeft op eigen veld genoegen moeten nemen met een gelijkspel tegen PEC Zwolle, dat zich na rust herstelde na weer een snelle Friese tegengoal (1-1).

PEC Zwolle-trainer Ron Jans had een dag voor het bezoek aan het Abe Lenstra Stadion de twee voorgaande ontmoetingen in Friesland in herinnering geroepen. Want de laatste twee jaar was een slechte start de opmaat geweest voor een zware nederlaag.

Maar het bleek aan dovemansoren gericht. PEC Zwolle begon opnieuw slecht aan de wedstrijd in en tegen Heerenveen. Al in de vierde minuut keken de bezoekers tegen een 1-0 achterstand aan. Sam Larsson had met een schot van net buiten het strafschopgebied keeper Kevin Begois het nakijken gegeven.

Een nieuwe flinke nederlaag tekende zich af voor PEC, dat na het vertrek van Ben Rienstra (naar AZ) aantrad met het jonge en onervaren middenveld. Abdel Malek El Hasnaoui (21), Wouter Marinus (20) en Rick Dekker (20). Maar de schade bleef beperkt voor de Overijsselse bezoekers. SC Heerenveen mocht zich dat zelf aanrekenen. De Friese ploeg liet namelijk na de voorsprong te vergroten, terwijl het wel daar de kansen voor kreeg.

De rekening voor Heerenveen volgde na een uur en twee serieuze waarschuwingen van een na rust herboren PEC. Want nadat Lars Veldwijk alleen voor keeper Erwin Mulder had gemist en Marinus de lat had geraakt, viel in de zestigste minuut de aangekondigde 1-1. Sheraldo Becker vond met een voorzet van rechts de geheel vrijstaande Veldwijk, die dit keer wel raad wist met de kans.

In het laatste half uur hadden beide ploegen de kansen om de wedstrijd naar zich toe te trekken. PEC Zwolle was daarbij het dichtst bij een tweede treffer via Becker en Thomas Lam. SC Heerenveen liet zich in de persoon van Larsson evenmin onbetuigd, maar het verschil werd niet meer gemaakt.

Door het gelijkspel blijven beide ploegen ongeslagen dit seizoen. PEC Zwolle heeft daarbij twee punten meer verzameld dan SC Heerenveen, dat na een zege drie keer gelijkspeelde.