PEC Zwolle haakt aan bij subtop door zege in Den Haag

Rick Dekker en Lars Veldwijk hebben PEC Zwolle na vijf uitduels zonder zege in Den Haag weer eens een overwinning bezorgd. Zelfs 'supersub' Dennis van der Heijden kon ADO Den Haag niet redden: 0-2.

De eerste Eredivisie-goal van de twintigjarige Dekker was in de 44ste minuut een fraaie afsluiting van een verder weinig verheffende eerste helft in het Kyocera Stadion. Beide ploegen stichtten weinig gevaar en alleen ADO Den Haag liet via Danny Bakker een kans noteren. PEC-doelman Mickey van der Hart trad echter reddend op bij zijn poging.

Daardoor kwam de treffer van de middenvelder van PEC zo vlak voor rust ook ietwat uit de lucht vallen. De ex-Feyenoorder haalde in een keer uit van iets meer dan tien meter en schoot via de onderkant van de lat binnen. Daarmee dwong hij de thuisploeg na rust in een andere rol. De nummer elf van de Eredivisie moest namelijk op jacht naar een treffer, maar op een kans van spits Mike Havenaar na creëerden de Hagenaars niets. Bovendien bevond de Japanse Nederlander zich op het moment dat hij werd aangespeeld in buitenspelpositie.

Pas toen trainer Henk Fraser - met het naderende startsein voor het Haags Kwartiertje - in de 72ste minuut de negentienjarige Dennis van der Heijden in het veld bracht, mocht ADO echt hopen op de gelijkmaker. De boomlange invaller, die vorige week in diezelfde rol met twee goals een enorm aandeel had in de 4-2 overwinning op Excelsior, raakte koud drie minuten in het veld direct de lat en de paal bij zijn eerste twee doelpogingen.

Dichter bij de 1-1 kwam de club uit de Hofstad niet meer. Lars Veldwijk verdubbelde in de 92ste minuut de Zwolse marge juist nog met een schitterende doeltreffende volley, waarmee hij ADO-goalie Martin Hansen - die nog een antwoord had gehad op een eerdere poging van de PEC-spits en een schot van Queensy Menig - kansloos liet. Met zijn twaalfde treffer van dit Eredivisie-seizoen bepaalde hij de eindstand op 0-2. Daardoor komt PEC op 35 punten uit 24 speelronden en dat is goed voor de zevende plaats. ADO blijft met dertig punten elfde.