PEC spoelt reeks nederlagen weg met clubrecord

Reacties

PEC Zwolle heeft zaterdagavond in eigen huis tegen SC Cambuur op overtuigende wijze een einde gemaakt aan een reeks van vier nederlagen. Door de 6-1 zege heeft de ploeg van trainer Ron Jans bovendien een clubrecord uit de boeken gespeeld; nog nooit werden er zoveel punten gehaald in een Eredivisie-seizoen (omgerekend naar het driepuntenstysteem).

PEC spoelt reeks nederlagen weg met clubrecord

Waar Cambuur in de beginfase het beste van het spel had, sloeg PEC na een half uur ineens toe. Jesper Drost zag een bal in het vijandelijke strafschopgebied voor zijn voeten vallen en verschafte zichzelf met een even effectieve als fraaie kapbeweging de ruimte om via doelman Leonard Nienhuis en de binnenkant van de paal de score te openen. Vijf minuten later was het al 2-0. Maikel van der Werff ramde een vrije trap het Cambuur-doel in, waardoor PEC met een comfortabele voorsprong ging rusten.

Jesper Drost luisterde zijn goede wedstrijd op met de openingsgoal.
Jesper Drost luisterde zijn goede wedstrijd op met de openingsgoal.

In de tweede helft besliste Ryan Thomas al snel de wedstrijd. De bedrijvige Jody Lukoki gaf voor op de voor het eerst weer in de basis gestarte Tomás Necid. De Tsjechische spits legde de bal met het hoofd panklaar voor de Nieuw-Zeelander: 3-0.

PEC kreeg vervolgens kans na kans, maar Necid liet na zijn negende competitiegoal te maken. Dat deed zijn vervanger Stef Nijland wél. Hij werd in het zestienmetergebied vastgehouden door Etiënne Reijnen en benutte de daarvoor gegeven strafschop zelf. Invaller Mikhail Rosheuvel zorgde nog voor de eretreffer, maar het slotakkoord was voor Nijland. Met zijn tiende competitiegoal zorgde hij voor 5-1, maar de bekroning volgde in de slotfase. Met een schitterend afstandsschot, dat in de kruising verdween, tekende hij voor de eindstand en zijn derde goal in negentien (!) minuten. Zodoende evenaarde PEC óók nog eens de grootste Eredivisie-zege ooit; die van vorig seizoen in het thuisduel met ADO Den Haag.

Play-offs
Door de zege is PEC, dat met de halve finale tegen FC Twente in het vooruitzicht ook nog in de race is voor prolongatie van de bekerwinst, met 42 punten de nummer vijf van de Eredivisie. Zodoende is de beste prestatie ooit uit de boeken gespeeld. In het seizoen 1986/87 behaalde Zwolle omgerekend naar het driepuntensysteem immers 41 punten. Met respectievelijk drie, vijf en elf punten achterstand op respectievelijk Feyenoord, AZ en Ajax kan Jans zelfs nog omhoog kijken, terwijl deelname aan de play-offs PEC niet meer lijkt te kunnen ontgaan. Die drie ploegen komen zondag allemaal nog in actie.

Cambuur is negende, maar lijkt een plek bij de topzeven (en dus een ticket voor de play-offs) te kunnen vergeten. Het verschil met nummer zeven SC Heerenveen is opgelopen tot acht punten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.