PEC in bekerfinale dankzij flater NEC-doelman Gentenaar

Dankzij twee keepersfouten van Dennis Gentenaar heeft PEC Zwolle zich ten koste van NEC geplaatst voor de finale van het KNVB-bekertoernooi: 2-1. De nederlaag smaakt extra zuur omdat de Nijmegenaren zelf enkele goede kansen op de overwinning lieten liggen.

PEC Zwolle-trainer Ron Jans sprak dinsdag nog de wens uit dat de eerste halve finale van het KNVB-bekertoernooi 'een groot voetbalfeest' moest worden, terwijl NEC-coach Anton Janssen stelde dat het bekerduel in Zwolle allerminst een onwelkome afleiding was van de Nijmeegse strijd tegen degradatie. De woorden van beide coaches typeerden de situaties waarin de twee clubs momenteel verkeren; PEC won slechts een van zijn laatste zes duels, NEC slechts een van de laatste tien.

De supporters in het IJsseldelta Stadion moesten het dan ook vooral hebben van de spanning die uitging van het toegangsbewijs voor de finale in De Kuip dat voor het grijpen lag. Zowel PEC als NEC legde maar zelden sprankelend voetbal op de mat. In het eerste half uur viel dan ook nauwelijks iets te genieten, totdat Jesper Drost na 29 minuten de ban brak met een van richting veranderd rollertje waarin NEC-doelman Dennis Gentenaar zich verslikte.

Kevin Conboy bracht NEC vlak voor rust op schitterende wijze op gelijke hoogte. Het mocht niet baten.

Janssen had de 38-jarige routinier onlangs nog gepromoveerd tot eerste doelman, omdat Kalle Johnsson na de winterstop geen sterke indruk maakte. Maar het was juist Gentenaar die een finaleplaats van NEC in de weg stond. Tien minuten voor tijd verslikte hij zich ook in een afstandsschot van Maikel van der Werff. En dat terwijl NEC in de tweede helft nog nauwelijks een kans had weggeven en zelf twee keer dicht bij de winnende treffer was geweest.

Na de openingsgoal van Drost hadden de Nijmegenaren hun rug opvallend snel gerecht. Via Alireza Jahanbakhsh beet de nummer zeventien van de Eredivisie al meteen van zich af. Nadat de Iraniër net voorlangs had geschoten en Gentenaar zijn fout bij de 1-0 had goedgemaakt door een vrije trap van Joost Broerse uit de kruising te zweven, trok Kevin Conboy de stand weer gelijk door keihard raak te schieten na een vrije trap van Ryan Koolwijk.

NEC had die sterke periode kunnen verzilveren, maar Michael Higdon miste het doel van Diederik Boer na rust tot twee keer toe. Eerst schoot de Schotse spits rakelings naast de kruising, daarna verzuimde hij zichzelf een niet te missen kans te gunnen door de bal verkeerd aan te nemen. Samen met de flater van Gentenaar leidde het ertoe dat PEC zich mag verheugen op de bekerfinale in De Kuip. Voor NEC rest de strijd tegen degradatie.

NEC-doelman Dennis Gentenaar kan wel door de grond zakken na zijn allesbeslissende blunder.