PEC hekkensluiter af dankzij zuinige zege bij Excelsior

PEC Zwolle heeft drie punten overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Excelsior en is niet langer de hekkensluiter in de Eredivisie. De bezoekers rekenden na rust af met de Kralingers: 0-2.

Waar PEC Zwolle bij de teleurstellende seizoenstart al een paar keer de ondergrens bereikt dacht te hebben, bleek vrijdagavond in de eerste helft dat die toch nog lager lag. De bezoekers waren slordig, maakten geen moment aanspraak op een voorsprong en werden gespaard door Excelsior, dat eveneens moeite had om tot kansen te komen. Vlak voor rust waren de mogelijkheden er wel. Ryan Koolwijk had in het strafschopgebied te veel tijd nodig om tot een schot te komen en even later raakte Stanley Elbers de bal verkeerd na een voorzet van Fredy Ribeiro.

Excelsior kreeg direct na rust de rekening gepresenteerd voor de missers. PEC schakelde plots een versnelling hoger. Kingsley Ehizibue draaide zich vrij en speelde de bal naar Youness Mokhtar, die niet aarzelde en direct doortikte naar Queensy Menig. De 21-jarige aanvaller stond vogelvrij, had de tijd om de bal goed voor zijn rechter te leggen en rondde uitstekend af met een schot in de verre hoek: 0-1.

Zo moest Excelsior, dat in zijn laatste vier competitiewedstrijden al als eerste een treffer incasseerde, wederom in de achtervolging.  De zoektocht van de Rotterdammers naar de gelijkmaker leverde PEC amper problemen op. Het elftal van trainer Ron Jans verdedigde compact en loerde op countermogelijkheden. PEC-doelman Mickey van der Hart aanschouwde het van een veilige afstand. Hij werd in de slotfase niet meer aan het werk gezet en zag Menig nog een uitgelezen kans op de 0-2 missen. De aanvaller schoot te makkelijk in de handen van Excelsior-doelman Tom Muyters.

Het tweede Zwolse doelpunt kwam er alsnog. In de 88ste minuut drong Django Warmerdam op kracht het Rotterdamse strafschopgebied binnen en knalde raak. Zo zorgde de Ajax-huurling voor het slotakkoord met zijn tweede goal in twee Eredivisie-wedstrijden. Voor PEC komt de magere zege als geroepen. De club is niet langer de hekkensluiter in de Eredivisie en klimt naar plek dertien. Excelsior zakt voorlopig naar een tiende plaats door de vierde achtereenvolgende nederlaag. Dat de ploeg al 334 minuten zonder doelpunt is in de Eredivisie zal trainer Mitchell van der Gaag zorgen baren.