Pastoor wil uitgerekend in Alkmaar voor ommekeer zorgen

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. AZ en Sparta Rotterdam verzorgen de opening van de 'Eredivisie-zaterdag'.

Pastoor wil uitgerekend in Alkmaar voor ommekeer zorgen
Speelronde: 19
Aftrap: zaterdag 21 januari, 18.30 uur
Scheidsrechter: Dennis Higler

• AZ zette afgelopen week bij het begin van deel twee van de competitie Go Ahead Eagles met 1-3 opzij en behield daardoor de vijfde plaats. Sparta Rotterdam, dat bezig is aan een zwakke reeks, ving deze speelronde aan als nummer dertien.

• Het affiche AZ - Sparta Rotterdam staat in Eredivisie-verband voor de dertigste keer op het programma. De Alkmaarders kwamen vijftien keer als winnaar uit de strijd, stonden zes keer een gelijkspel toe en moesten acht keer hun meerdere erkennen in Sparta.

• Tijdens de laatste zes thuisduels met Sparta hield AZ de nul. Tegen Haarlem zetten de Alkmaarders ooit eenzelfde reeks neer. Nog nooit noteerde AZ tegen één specifieke opponent een thuisreeks van zeven achtereenvolgende clean sheets.

• Vanzelfsprekend staat deze wedstrijd deels in het teken van Alex Pastoor, die in 2014 leek te worden aangesteld als opvolger van Marco van Basten bij AZ maar uiteindelijk werd ontslagen. De Alkmaarders stelden daarna John van den Brom aan.

Sparta Rotterdam en AZ hielden elkaar in het seizoen op een 1-1 gelijkspel.
Sparta Rotterdam en AZ hielden elkaar in het seizoen op een 1-1 gelijkspel.

• Bij vijf van de laatste zeven Eredivisie-wedstrijden tussen AZ en Sparta Rotterdam werd al binnen tien minuten gescoord. Dat gebeurde in oktober ook op Het Kasteel. Guus Til brak de score na zes minuten open in een duel dat in 1-1 zou eindigen.

Wout Weghorst was in zijn laatste zeven Eredivisie-wedstrijden liefst zes keer trefzeker. In zijn eerste zestien competitieduels scoorde de aanvaller tien keer. Vincent Janssen, die in de tweede seizoenshelft pas echt uit zijn slof schoot, had er vorig seizoen zes gemaakt na zoveel wedstrijden.

• Sparta Rotterdam is de afgelopen periode niet zo goed op dreef. De promovendus is zelfs de enige ploeg die in de voorbije vier speelrondes geen enkel punt veroverde.

• In tegenstelling tot AZ kent Sparta geen speler die het ene na het andere doelpunt produceert. De laatste negen Eredivisie-goals van de Rotterdammers werden door liefst acht verschillende spelers gemaakt. Alleen Loris Brogno trof tweemaal doel.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.