Pas op de plaats Vitesse na deceptie bij herboren AZ

Vitesse is zaterdagavond op bezoek bij een swingend AZ hard onderuit gegaan. De Alkmaarders speelden de zorgen uit de eerste seizoenshelft van zich af en wonnen met 4-1 van de Arnhemmers, die Wilfried Bony wel erg missen nu hij met zijn land uitkomt op het Afrika Cup-toernooi.

Pas op de plaats Vitesse na deceptie bij herboren AZ

Vitesse-coach Fred Rutten schoof voor het duel in Alkmaar wat met zijn middenveld en bracht zodoende Simon Cziommer als vervanger van Bony. De Duitser, die tegen zijn oude ploeg aantrad, zag hoe Patrick van Aanholt in de eerste helft de bal over het doel van sluitpost Esteban schoot (foto midden). Aan de andere kant mocht Roy Beerens alleen op het vijandelijke doel af, maar dat leidde niet tot een treffer.

Met de opgedane wijsheid uit de eerste helft vond de formatie van Gertjan Verbeek in de tweede helft wel het recept om de Arnhemse defensie kapot te spelen. Waar Beerens eerst nog een kans verprutste, maakte Jozy Altidore die misser helemaal goed. Hij kopte raak na een afgemeten voorzet van de IJslander Johann Berg Gudmundsson. Die goal bleek het startsein voor een ware AZ-show, want tien minuten later stond het al 3-0. Eerst was het opnieuw Gudmundsson die een hoofdrol vervulde. Dit keer stelde hij Beerens in staat Piet Velthuizen te passeren. Twee minuten na de 2-0 mocht Altidore zijn dertiende van het seizoen maken. Dit keer was het goede voorbereidende werk van Donny Gorter.

Hoewel AZ nog veel verder had kunnen uitlopen, bleef het in Alkmaar bij nog maar één extra Alkmaarse treffer. Altidore maakte zijn (valse) hattrick compleet en staat nog maar twee treffers achter op Eredivisie-topschutter Bony. Gaël Kakuta redde de Arnhemse eer door zeven minuten voor tijd voor 4-1 te zorgen.

De zege betekende voor de Alkmaarders voor het eerst sinds zes thuisduels weer eens een zege. De laatste overwinning dateerde van 16 september, toen werd Roda JC met 4-0 verslagen. Ook kwam er een einde aan een reeks zonder treffers. Ruim vijf uur voetbal voorafgaand aan de goal van Altidore was AZ immers verstoken gebleven van een goal. Voor vandaag had AZ voor het laatst gescoord op 4 november, toen er met 1-2 werd verloren van VVV.

Voor Vitesse is de nederlaag een slecht begin van een loodzware serie. In de komende weken volgen duels met Ajax, zowel in beker- als in competitieverband, aartsrivaal NEC Nijmegen en PSV. Vitesse is nog wel vijfde met vijf punten achterstand op PSV en zes op FC Twente. AZ is voorlopig elfde.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen