'Pas in Nederland stapte ik uit de schaduw van m'n vader'

Nikolay Mihaylov schat de kansen voor WK-kwalificatie met Bulgarije hoog in. In een groot interview op FIFA.com vertelt de doelman van FC Twente over de moeite die hij heeft moeten doen om uit de schaduw van zijn vader te treden. Maar ook hoe blij hij was met de overstap naar Nederland.

'Pas in Nederland stapte ik uit de schaduw van m'n vader'

Mihyalov kwam in 2007 naar FC Twente en is sinds 2010 - het kampioensjaar van De Tukkers - de eerste doelman. Daarvoor bracht hij onder andere drie seizoenen in eigen land door bij Levski Sofia, waar vader Borislav en grootvader Biser Mihaylov, eveneens keepers, naam hadden gemaakt. Hij zegt nog altijd profijt te hebben van zijn keuze naar Nederland te gaan.

'Toen ik jong was, was het moeilijk altijd maar vergeleken te worden met mijn vader. Ik zag het als een uitdaging daar iets aan te doen. In Nederland heb ik naam gemaakt. Toen ik eenmaal Bulgarije verliet kon ik pas echt uit de schaduw van mijn vader stappen.'

Mihaylov werd in 2011 uitgeroepen tot tot beste sluitpost van de Eredivisie en in datzelfde jaar verkozen Bulgaarse journalisten hem tot speler van het jaar in Bulgarije.

'Ik heb er hard voor gewerkt en er veel voor gelaten, maar het is een eer om dezelfde naam als mijn vader te dragen. Ook al ziet de voetbalwereld in Bulgarije er tegenwoordig heel anders uit.' Mihaylov doelt op de spelers die generatiegenoten waren van zijn vader: Hristo Stoichkov, Krassimir Balakov en Luboslav Penev (huidig bondscoach van het land).

'Mijn vaders generatie had een groot aantal goede spelers. De meesten van hen hadden het geluk in West-Europese competities te spelen. Ze hebben daar ervaring opgedaan en kwamen zo sterker bij het nationale team. Maar ook het huidige nationale elftal herbergt veel talent. We hebben grote kans ons te kwalificeren voor het WK in Brazilië.'

Met Bulgarije speelt Mihaylov tegen Malta (vrijdag) en Denmarken (dinsdag). Bulgarije staat op dit moment tweede in Groep B, vier punten achter Italië. Tsjechië heeft een wedstrijd minder gespeeld en met vijf punten maar een punt achterstand op de Bulgaren. De Tsjechen spelen achtereenvolgens tegen Denemarken en Italië.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen