Parma van Europese topclub tot Euroknaller

Reacties

Het straatarme Parma is deze week voor één euro van eigenaar gewisseld. De club is een week van een faillissement verwijderd.

Parma van Europese topclub tot Euroknaller

Parma kwam eind vorig jaar in handen van een Albanees consortium. De Oost-Europeanen hadden echter al snel genoeg gezien en deden de club afgelopen week weer van de hand aan een groep Italianen. Met de overname was het historisch lage bedrag van één euro gemoeid.

De 'overnamesom' tekent de enorme sores van Parma. De club heeft vanaf vandaag nog exact een week om een belastingschuld en achterstallige salarissen (in totaal vijftien miljoen euro) te betalen. Lukt dat niet, dan rest geen andere optie dan een faillissement en wordt de club uit de competitie genomen. De nieuwe eigenaars hebben toegezegd alle betalingen te zullen voldoen. 'Maar het wordt een race tegen de klok', aldus curator Fiorenzo Alberghetti.

Matchfixing
Namens de Italiaanse spelersvakbond uitte voorzitter Damiano Tommasi (ex-AS Roma) deze week zijn grote zorgen over de teloorgang van Parma. Hij vreest dat spelers van de club zeer vatbaar zijn voor matchfixing, nu zij al sinds juli niet meer zijn betaald. Vanwege dat feit liet onder meer Antonio Cassano zijn contract bij de club ontbinden. Ook verkocht Parma in januari meer dan een volledig elftal.

Indien de nieuwe eigenaars hun beloften niet waar kunnen maken, gaat Parma failliet. Dat zou trouwens niet voor het eerst zijn, want de club maakte in 2003 al eens een herstart na de ondergang van moederbedrijf Parmalat. De club had zich in de jaren daarvoor opgewerkt tot een van de sterkste clubs van Italië en zelfs Europa. In 1995 en 1999 won Parma de UEFA Cup. In dat laatste jaar konden de Ducali beschikken over spelers als Juan Sebastian Verón, Fabio Cannavaro, Lilian Thuram, Gianluigi Buffon en Hernán Crespo.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.