Parma kan als een feniks uit de as herrijzen

Reacties

Parma rouwt. De club lijkt reddeloos verloren door degradatie naar de Serie D vanwege een faillissement. Maar ver achter de wolken gloort de zon. Parma kan hoop putten uit de miraculeuze wederopstanding van Napoli en Fiorentina

Parma kan als een feniks uit de as herrijzen

'Het is allemaal voor niets geweest. Iedereen heeft ons in de steek gelaten en vanaf morgen is iedereen ons vergeten.' Alessandro Lucarelli zag eruit alsof hij dagen niet had geslapen, toen hij de pers te woord stond nadat Parma's faillissement definitief geworden was.

Waarschijnlijk lag hij ook al nachten wakker. Als aanvoerder van Parma had hij zich het hele seizoen opgeworpen als steunpilaar. 'Houd vertrouwen, houd moed, het geld komt echt', hield hij zijn ploeggenoten maandenlang voor, als er weer geen salaris betaald was. En toen er geen warm water was om mee te douchen, sprong Lucarelli onbevreesd als eerste onder de koude straal. En toen de elektriciteit werd afgesloten, zorgde Lucarelli ervoor dat de tenues thuis gewassen werden. Een betere leider dan de 37-jarige verdediger had Parma zich niet kunnen wensen.

Verbrande grond
Maar het is allemaal voor niets geweest. Parma, de club die in de jaren negentig twee keer de UEFA Cup won en eenmaal de Europa Cup II veroverde, speelt volgend seizoen bij de amateurs. Een gevallen gigant tussen de provincialen. En dat doet pijn. Heel veel pijn. Toch is niet alle hoop verloren, want niets is zo vruchtbaar als verbrande grond.

Dat weten ze bij Napoli en Fiorentina als geen ander. Beide clubs zijn anno 2015 niet weg te denken uit de top van de Serie A, maar het is niet lang geleden dat Napels en Florence treurden om het verlies van hun voetbaltrots.

Het was 2002 toen Florence in rouw verkeerde. Fiorentina was de stad ontvallen. Nuno Gomes, Predrag Mijatovic, Moreno Torricelli en al die andere grote namen keerden Toscane de rug toe. Een ondernemer besloot zijn schouders eronder te zetten en reanimeerde de club onder de naam Florentia Viola. In 2003 herkreeg de club zijn oude naam en in 2004 keerde Fiorentina terug in de Serie A. En de zakenman die de gebroken club in 2002 tot leven wekte, zag Fiorentina afgelopen seizoen vanaf het ereterras doorstoten naar de halve finale van de Europa League. Diego Della Valle verdient daarom niets minder dan een standbeeld voor Stadio Artemio Franchi.

En hetzelfde geldt voor Aurelio De Laurentiis in Napels. Toen Napoli in 2004 failliet ging en verder moest op het derde niveau, wierp hij zich op als voortrekker van de herboren club. In 2007 leidde het tot een terugkeer in de Serie A en afgelopen seizoen was Napoli net als Fiorentina een haar verwijderd van een plek in de finale van de Europa League.

Kortom: een Italiaanse voetbalclub kan altijd uit de as herrijzen, hoe hopeloos en onomkeerbaar de zaken soms ook lijken.

Di Livio
En hoe moet het verder met Lucarelli (foto onder), het boegbeeld van het gezonken schip? Voor hem lonkt de route van Angelo Di Livio. Die bleef Fiorentina in 2002 trouw na het bankroet en bleef tot tegen zijn veertigste voor de club spelen, totdat La Viola terug was waar het hoorde: in de Serie A. Voor Parma geldt natuurlijk hetzelfde.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.