Pardew: van prijswinnaar en volksheld tot staatsvijand

Reacties

Een slecht resultaat op bezoek bij Swansea City zou zaterdagmiddag het lot van Newcastle United-trainer Alan Pardew wel eens kunnen bezegelen. De grijze Engelsman ligt al een hele tijd hevig onder vuur, een nieuwe domper lijkt hem nu écht fataal te gaan worden.

Pardew: van prijswinnaar en volksheld tot staatsvijand

Het kan verkeren in het leven van een voetbaltrainer. Werd Newcastle United-trainer Alan Pardew in september 2012 nog uitgeroepen tot de beste manager van Engeland, iets meer dan twee jaar later vreest hij voor het welzijn van zijn geliefden. 'Ik maak me zorgen om mijn familie en vrienden. De kritiek beperkt zich de laatste tijd namelijk niet alleen tot de voetbalmedia, en dat is niet prettig', zo liet hij afgelopen week optekenen.

De ploeg van Nederlanders Tim Krul, Vurnon Anita, Daryl Janmaat en Siem de Jong neemt het zaterdagmiddag om 16.00 uur in Wales op tegen hoogvlieger Swansea City. Newcastle staat, na twee dramatisch verlopen seizoenen, met drie punten uit zes duels inmiddels voorlaatste in de Premier League. Al vaker kreeg Pardew het flink voor zijn kiezen, maar nog nooit eerder stond een duel zó onder hoogspanning.

Supporters van Newcastle United zijn het zat. Tijdens de 1-0 nederlaag tegen Stoke City afgelopen maandag zijn de flyers met 'Sack Pardew', oftewel 'Ontsla Pardew', duidelijk te zien.
Supporters van Newcastle United zijn het zat. Tijdens de 1-0 nederlaag tegen Stoke City afgelopen maandag zijn de flyers met 'Sack Pardew', oftewel 'Ontsla Pardew', duidelijk te zien.

Het is december 2010 als Pardew aan het roer komt op St. James' Park. The Magpies zijn het seizoen 2010/11 niet slecht begonnen en bezetten in de eerste week van november de negende plek in de Premier League. Een jaargang eerder is Newcastle – na de degradatie in 2008/09 – direct weer gepromoveerd naar het hoogste niveau. Met dank aan manager Chris Hughton, die het in de Premier League dus ook prima doet.

Eén maand, twee gelijke spelen en drie nederlagen later staat Hughton echter op straat. Een beslissing die alom verbazing wekt. Supporters protesteren, analytici en ex-spelers spreken hun afgrijzen uit en ook de selectie laat weten 'geschokt' te zijn. De club, met eigenaar Mike Ashley, laat echter doodleuk weten op zoek te zijn naar iemand met meer ervaring die de club naar een hoger plan kan tillen.

Die persoon blijkt een paar dagen later Pardew, voorheen werkzaam bij Reading, West Ham United, Charlton Athletic en Southampton. In het eerste duel onder zijn leiding wint Newcastle prompt met 3-1 van Liverpool, maar de fans laten duidelijk blijken Hughton nog niet vergeten te zijn en scharen zich zeker nog niet als één man achter hun nieuwe manager.

Hoe anders is dat elf maanden later. Newcastle United-fans weten niet wat ze meemaken als hun favorieten de eerste elf wedstrijden van het seizoen 2011/12 ongeslagen blijven. Toegegeven, het programma is tot dan toe niet al te pittig geweest, maar de zwart-witte machine met steeds meer Franse invloeden dendert op volle toeren. Newcastle meldt zich na een 2-1 overwinning op Everton achter Manchester City en Manchester United, maar vóór Chelsea, Tottenham Hotspur, Liverpool en Arsenal op plaats drie.

Mede dankzij een wereldgoal van Ryan Taylor (midden) wint Newcastle United met 2-1 van Everton. Het staat na die overwinning derde in de Premier League.
Mede dankzij een wereldgoal van Ryan Taylor (midden) wint Newcastle United met 2-1 van Everton. Het staat na die overwinning derde in de Premier League.

Ook The Toon Army weet dat dat succes niet kan blijven duren, maar de uiteindelijke vijfde plaats en dus kwalificatie voor de Europa League, levert Pardew de prijs voor Manager van het Jaar op. De clubleiding baart eind september 2012 wederom opzien door hem daarvoor te belonen met een contract tot en met 2020 (!). Algemeen directeur Derek Llambias zegt dan: 'Stabiliteit is de basis voor succes, dat bewijzen clubs als Arsenal en Manchester United. Dat willen wij ook. Alan heeft het hier fantastisch gedaan en bewijst dat hij een geweldige manager is.'

Teloorgang
Toeval of niet, maar vanaf het moment dat Pardew zijn handtekening zet onder de verbluffende verbintenis gaat het met de prestaties rap achteruit. Tot de laatste dagen van januari 2013 boekt Newcastle slechts drie overwinningen in achttien competitieduels, waarmee het zichzelf verschrikkelijk in de nesten werkt. Pas op de voorlaatste speeldag (2-1 winst op Queens Park Rangers) verzekert het zich van lijfsbehoud in de Premier League.

Maar ook het seizoen 2013/14 eindigt catastrofaal. De eerste seizoenshelft verloopt nog redelijk, maar wat er daarna gebeurt wordt door regionale media later 'een volledige ineenstorting' genoemd. Newcastle haalt in 2014 uit negentien competitiewedstrijden nog maar zestien punten en eindigt als tiende. Erger nog dan dat: de club is in alle geledingen volledig de weg kwijt.

Frustratie bij Alan Pardew tijdens de 2-2 in eigen huis tegen Hull City, dit seizoen. De tijd begint te dringen voor de manager.
Frustratie bij Alan Pardew tijdens de 2-2 in eigen huis tegen Hull City, dit seizoen. De tijd begint te dringen voor de manager.

Tegen de wil van de fans in wordt de verguisde Joe Kinnear aangesteld als technisch directeur. Hij maakt zichzelf in zijn eerste interview in zijn nieuwe rol volslagen belachelijk door feitelijke onjuistheden te verkondigen en namen verkeerd uit te spreken. Llambias, een van de personen wiens naam Kinnear verhaspelt én de verantwoordelijke voor het mega-contract van Pardew, stapt een paar dagen later bovendien op. Maar dat is niet alles.

De supporters protesteren hevig tegen het bewind van Ashley, in februari houdt ook Kinnear het na acht maanden alweer voor gezien en Pardew wordt voor zeven wedstrijden geschorst omdat hij tegen Hull City nota bene een kopstoot uitdeelt aan David Meyler, speler van de tegenstander. De laatste thuiswedstrijd van het seizoen, tegen Cardiff City, resulteert in een massale scheldpartij van negentig minuten aan het adres van Pardew en Ashley. 'De ergste verbale mishandeling die een Newcastle-manager ooit heeft moeten ondergaan', zo weet de regionale krant The Chronicle.

Desondanks behoudt Pardew het vertrouwen van Ashley en mag hij ook beginnen aan het nieuwe seizoen. Maar na zes duels (nederlagen tegen Manchester City, Stoke City en Southampton en gelijke spelen tegen Hull City, Crystal Palace en Aston Villa) is het geduld bij de fans écht op: zowel de manager als de clubeigenaar hebben geen krediet meer. Ashley 'grapte' vorige week al dat een nederlaag voor Pardew wel eens een ontslag zou kunnen betekenen, maar weet ook dat hij in dat geval flink in de buidel moet tasten. Een goed resultaat bij Swansea is dan ook een must voor Pardew, al zal ook dat vermoedelijk slechts een doekje voor het bloeden zijn. (Dolf van Aert)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.