'Papa' Hagi stoomt Roemeens toptalent (15) klaar voor interlanddebuut

Reacties

Bij het bescheiden Farul Constanta loopt 'the next big thing' van het Roemeense voetbal rond. De pas vijftien jaar oude Enes Sali kan donderdag tegen IJsland de jongste debutant in de geschiedenis van het nationale elftal worden.

'Papa' Hagi stoomt Roemeens toptalent (15) klaar voor interlanddebuut
© Imago

Sali komt uit voor Roemenië, maar is geboren en getogen in Canada. Op zijn elfde verruilde hij zijn thuisland voor de jeugdopleiding van Barcelona. Sali zou twee jaar op de velden van La Masía te bewonderen zijn, voordat de Europese regelgeving een streep zette door een langer verblijf in Catalonië. Uitgerekend voormalig Barça-ster Gheorghe Hagi ontfermde zich over het piepjonge talent en haalde hem naar Roemenië.

Onder de vleugels van 'papa' Hagi, eigenaar én hoofdtrainer van Farul Constanta, beleeft Sali dit seizoen zijn definitieve doorbraak in het land waar zijn wortels liggen. In september baarde de vijftienjarige offensieve middenvelder opzien door zich te kronen tot jongste doelpuntenmaker ooit in de Roemeense competitie.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Heel gelukkig en blij
De acht optredens van Sali in de hoofdmacht van Farul Constanta waren genoeg om bondscoach Mirel Radoi te overtuigen, al zou een ander motief kunnen zijn dat het wonderkind ook nog kan kiezen voor een interlandcarrière bij de Canadese ploeg. De vreugde bij Sali is er niet minder om. 'Het is een eer om hier te zijn, ik ben heel gelukkig en blij', zei hij in een interview met de Roemeense voetbalbond. 'Ik voel me heel goed, ik heb ook met de jongens gepraat en ze feliciteerden me met dit telefoontje.'

In aanloop naar de interlandperiode begon Sali verrassend op de bank bij Farul Constanta, waar naast Hagi met voorzitter Gheorghe Popescu (ex-PSV) nog een oude bekende rondloopt. 'We hebben jonge kinderen die de ruimte verdienen. Ik zag dat de kranten schreven dat Sali niet twee keer op rij speelde. Maar hij is pas vijftien' waarschuwde Hagi. 'Ik gaf hem rust. Het is goed om af en toe een dag of twee met je gezin door te brengen. Hij is nog maar een kind.'

Natuurlijke opvolger
Het zegt alles over de status van Sali, die in Roemenië wordt beschouwd als de natuurlijke opvolger van zijn hoofdtrainer. Hagi kwam tijdens zijn rijke loopbaan uit voor clubs als Real Madrid en Barcelona en schopte het tot 125 interlands. Voor Sali, die aan de vooravond van zijn debuut in de nationale ploeg staat, is die weg echter nog lang.

Spelersprofiel

E. Sali


Geboortedatum:
23 februari 2006
Leeftijd:
18
Geboorteplaats:
Toronto
Nationaliteit
Roemenië
Lengte:
1,68 m
Huidige club:
FC Dallas
Huidige club:
North Texas SC
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.