Panama woedend op scheids en 'corrupte bende' CONCACAF

Reacties

De uitschakeling door Mexico in de halve finale van de Gold Cup heeft heel Panama in woede doen ontsteken. Een aantal controversiële beslissingen van de scheidsrechter heeft spelers en staf ertoe bewogen om voetbalbond CONCACAF voor corrupt uit te maken.

Panama woedend op scheids en 'corrupte bende' CONCACAF

Na een klein uur spelen zette aanvoerder Roman Torres (links op archieffoto, in duel met Mexicaan Andrés Guardado) Panama op 1-0. Op dat moment stond de ploeg al met tien man, nadat Luis Tejada vanwege een vermeende elleboogstoot met rood was weggestuurd. Dat leek zwaar bestraft, maar scheidsrechter Mark Geiger uit de Verenigde Staten zou zich later nóg meer laten gelden.

In de allerlaatste minuut van de reguliere speeltijd kende hij Mexico namelijk een penalty toe, toen Torres bij een onschuldige buiteling op de bal viel. Geiger oordeelde tot ieders verbazing dat het opzettelijk hands en dus een penalty was. Na bijna tien minuten van Panamese protesten schoot Guardado de 1-1 binnen. In de verlenging zorgde de PSV-middenvelder - wederom vanaf de penaltystip - ook nog voor 2-1.

Guardado zou na de wedstrijd zelfs verklaren dat hij overwoog de eerste penalty te missen. 'Ik juichte ook niet na die goal, omdat die strafschop een nare smaak in mijn mond achterliet', aldus de Mexicaan. 'Ik dacht er zelfs even over om expres te missen, maar aan de andere kant moet je ook professioneel zijn. Wij hebben ook wel eens zo'n beslissing tégen gehad', daarmee vermoedelijk doelend op de strafschop die Arjen Robben op het WK in Brazilië tegen Mexico versierde.

Protesten
Voor Panama was de wrange uitschakeling reden om compleet door het lint te gaan. Na afloop van de wedstrijd gingen de protesten in alle hevigheid door, waarbij stafleden en spelers van Panama zelfs onderling op de vuist gingen. Later was ook de reservebank van Mexico betrokken bij de ruzie. Daarnaast poseerde de selectie van Panama in de kleedkamer met een spandoek, waarop zij voetbalbond CONCACAF uitmaken voor 'een bende corrupte dieven' (foto onder).

Ook in de reacties hielden bondscoach en spelers van Panama zich niet in. 'Ze wilden Mexico in de finale, en dat hebben ze nu gekregen', doelde verdediger Adolfo Machada op de CONCACAF. 'Nu kunnen ze hun zakken gaan vullen.' Ook trainer Hernán Dario Gómez was woedend. 'We zijn met een pistool tegen ons hoofd bestolen. De spelers wilden niet verder spelen. Ik ben sinds 1987 trainer, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ik heb er zelfs over nagedacht om met pensioen te gaan, zo erg was het.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.