Paal en lat voorkomen ruime overwinning Kuijt op John

Dirk Kuijt heeft de eerste van twee confrontaties met Ola John in zijn voordeel beslecht. De Katwijkse vleugelspits van Fenerbahçe versloeg het Benfica van John in eigen huis met 1-0. De Portugezen mochten van geluk spreken dat het bij een nipte nederlaag bleef.

Benfica-coach Jorge Jesus vreesde vooraf al de offensieve kracht van Fenerbahçe. Die angst bleek gegrond, want in de eerste helft kreeg de thuisploeg twee uitgelezen mogelijkheden om een voorschot te nemen op de eerste Europese finale in de clubhistorie. Met opportunistisch spel drukten de Turken Benfica ver terug op eigen helft, maar de lat en de paal voorkwamen dat die dominantie een doelpunt opleverde.

Halverwege de eerste helft raakte Moussa Sow de lat met een uitstekende kopbal uit een voorzet van Kuijt. De 32-jarige Oranje-international leek genoegen te moeten nemen met een 0-0 ruststand. Collega-international John had daar verandering in kunnen brengen toen hij een strafschop veroorzaakte door de mee opgekomen rechtsback Gökhan Gönül aan te tikken. Cristian Baroni mikte de penalty echter tegen de paal. De Braziliaanse middenvelder verliet het veld vervolgens in tranen (foto midden), maar dat weerhield hem er niet van om vlak na rust Benfica-keeper Artur van grote afstand op de proef te stellen. De Braziliaan hield zijn doel echter schoon en stond kort daarna op zijn post bij een vergelijkbare poging van buiten het strafschopgebied van Raúl Meireles.

De bal leek er maar niet in te willen voor Fener, want toen Kuijt vanuit de draai knap de verre hoek zocht stond niet Artur maar de paal een doelpunt weer in de weg. Benfica kon daar opnieuw niets tegenover stellen, waardoor trainer Jorge Jesus onder andere genoodzaakt was om Ola John na 64 minuten naar de kant te halen ten faveure van Rodrigo.

Het inbrengen van een extra spits miste echter zijn uitwerking voor de Portugezen. Fenerbahçe bleef jagen op een doelpunt en werd in de 71ste minuut dan toch beloond. Lorenzo Melgarejo kopte een hoekschop van Cristian langs het eigen doel, waar centrumverdediger Egemen Korkmaz van dichtbij profiteerde door via de binnenkant van de paal (!) de bal voorbij Artur te koppen.

Het ontbrak beide teams daarna aan vernuft om nog wat aan de eindstand te veranderen. Fenerbahçe zal zichzelf gezien het vertoonde spel kansrijk achten voor het bereiken van de finale in de Amsterdam Arena. Dat het slechts bij 1-0 bleef moet echter ook Benfica hoopvol stemmen in de wetenschap dat het in de return op de steun kan rekenen van een volgepakt Estádio da Luz. Bovendien kreeg Fener-aanvaller Pierre Webo kort voor tijd geel en is daardoor geschorst.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.