Özil voorkomt nederlaag Real Madrid tegen Dortmund

Borussia Dortmund heeft dinsdagavond in Groep D van de Champions League in de ultieme slotfase een 1-2 voorsprong tegen Real Madrid uit handen gegeven. Mesut Özil schoot de formatie van José Mourinho met een fraaie benutte vrije trap in de laatste minuut van de officiële speeltijd naar een 2-2 gelijkspel.

In de eerste helft toonde de Duitse landskampioen nog maar eens aan een Europese topploeg te zijn. Hoewel Real Madrid op revanche zinde na de nederlaag van twee weken geleden (2-1) waren het de Duitsers die de bovenliggende partij waren.

Iker Casillas had de hulp van de paal nodig om Marcel Schmelzer van scoren af te houden. Even later was Cristiano Ronaldo gevaarlijk met een kopbal. Na dat spaarzame Real-wapenfeit leek Dortmund wakker geschrokken en kwam het terecht op voorsprong. Marco Reus werd met het hoofd bediend door Robert Lewandowski en haalde verwoestend uit in de korte hoek: 0-1.

Casillas ging bij de treffer van Reus niet geheel vrijuit. Hij kon niet meer dan zijn hand tegen de inzet van de Duitser aanzetten. Zodoende begon voor de Spaanse goalie zijn 126ste Champions League-duel in mineur. Met het optreden van vanavond is hij na Raúl (142) en Ryan Giggs (130) wel de nummer drie aller tijden wat betreft duels in de dans der miljoenen. Door vanavond te spelen stootte Casillas de Nederlander Clarence Seedorf van het podium. Real had zeven minuten nodig om langszij te komen. Mesut Özil bediende verdediger Pepe, die met een harde kopbal de gelijkmaker voor zijn rekening nam. Dortmund besloot de zeer vermakelijke eerste helft alsnog in een juichstemming. Na alweer een gewonnen kopduel door Lewandowski, kon Kevin Grosskreutz zijn collega Mario Götze bedienen. De middenvelder nam onder flinke druk de bal aan en verschalkte Casillas met een handig wippertje.

Na de onderbreking leek Real Madrid te beseffen dat een nederlaag het uitzicht op plaatsing voor de volgende ronde zou vertroebelen. Als herboren ging de formatie van José Mourinho op zoek naar de gelijkmaker.

Invaller José Callejon zag zijn treffer afgekeurd worden en daarna kroop Dortmund enkele keren door het oog van de naald. Omdat de arbiter van dienst doof bleek voor Madrileense penalyclaims en de thuisploeg diverse kansen miste, leek de 1-2 op het scorebord te blijven staan. Özil bracht daar in extremis evenwel alsnog verandering in door via de paal zijn vrije trap raak te schieten. Een vanwege het eenrichtingsverkeer volledig terechte gelijkmaker.

Door de remise is Dortmund in Groep D nog wel koploper met acht punten. Real volgt op een puntje afstand, terwijl Ajax (vier punten) en Manchester City (twee punten) de groep besluiten. Zodoende is in de Poule des Doods nog niets zeker en heeft Ajax ook nog uitzicht op Europese overwintering of kwalificatie voor de volgende ronde. Een gang van zaken die menigeen van tevoren niet had verwacht. Zie voor het verslag van de groepsgenoten Manchester City en Ajax de gebruikelijke nieuwsstroom. Voor alle standen, uitslagen en doelpuntenmakers uit de vierde speelronde van de Champions League bekijk het VI Scorebord en de competitiepagina.
Foto's: VI Images