Overzicht: Wijnaldums voorgangers bij Liverpool

Reacties

Georginio Wijnaldum wordt de zevende Nederlander die de clubkleuren van Liverpool gaat verdedigen sinds de introductie van de Premier League in het seizoen 1992/93. Hoe verging het zijn zes voorgangers?

Overzicht: Wijnaldums voorgangers bij Liverpool

Erik Meijer (1999-2001)
Al bijna dertig jaar oud was Meijer toen Liverpool de aanvaller besloot over te nemen van Bayer Leverkusen. Met concurrentie van Michael Owen en Robbie Fowler was het voor de eenmalig international bijna onmogelijk een basisplaats te veroveren op Anfield Road. Toch kwam de spits nog tot 24 optredens in de Premier League namens The Reds. Met nul treffers in competitieverband was Meijer alleen niet bijzonder productief te noemen. Een zeldzaam hoogtepunt waren zijn twee doelpunten in een League Cup-wedstrijd tegen Hull City.

Sander Westerveld (1999-2001)
In 2001 zette Liverpool de FA Cup, de League Cup én de UEFA Cup bij in de prijzenkast. Telkens gebeurde dat met Sander Westerveld onder de lat. De doelman keepte onder meer tijdens de legendarische UEFA Cup-finale tegen Deportivo Alavés, die Liverpool met 5-4 won. Aan het begin van het seizoen 2001/02 bleek Westerveld plotseling niet langer onomstreden. Na een fout tegen Bolton Wanderers besloot Liverpool om Jerzy Dudek over te nemen van Feyenoord. Wat Westerveld restte, was de bank en later een transfer naar Real Sociedad.

Sander Westerveld won veel prijzen met Liverpool.
Sander Westerveld won veel prijzen met Liverpool.

Jan Kromkamp (2006)
Kwam halverwege het seizoen 2005/06 over van Villarreal, dat op zijn beurt Josemi overnam van Liverpool. De rechtsback reikte in zijn halfjaar op Anfield Road tot veertien Premier League-wedstrijden, al slaagde hij er niet in Steve Finnan uit de basis te spelen. Nadat het er niet op leek dat hij in het daaropvolgende seizoen veel aan de bak zou komen, verkaste Kromkamp naar PSV.

Dirk Kuijt (2006-2012)
Met 208 competitiewedstrijden, 51 goals en 27 assists met afstand de meest succesvolle 'Liverpool-Nederlander' in het Premier League-tijdperk. Opvallend is wel dat Kuijt slechts één prijs pakte gedurende zijn tijd op Anfield Road, de League Cup in 2012. Tijdens de eindstrijd tegen Cardiff City (2-2, Liverpool won na strafschoppen) zorgde de Katwijker voor de 2-1 in de verlenging. Kuijt maakte in 2007 de aansluitingstreffer tijdens de Champions League-finale tegen AC Milan die Liverpool met 2-1 verloor.

Dirk Kuijt speelde 208 Premier League-duels voor Liverpool.
Dirk Kuijt speelde 208 Premier League-duels voor Liverpool.

Boudewijn Zenden (2005-2007)
Mede door blessures kwam Zenden in zijn twee jaar Liverpool slechts 24 keer in actie in de Premier League. Zijn eerste seizoen zat er in december al op na het oplopen van een zware knieblessure. Gedurende zijn tweede jaargang was Zenden vooral in de slotfase belangrijk, met sterke optredens in de halve finale van de Champions League tegen Chelsea. Ook had de Limburger een basisplaats in de met 2-1 verloren eindstrijd tegen AC Milan. In de zomer van 2007 tekende Zenden bij Olympique Marseille.

Ryan Babel (2007-2011)
Zijn prachtige hakje tijdens het Champions League-duel met Besiktas in 2007 (8-0 winst, nog altijd een record in het kampioenbal) was hét iconische moment van Babels verblijf in Liverpool. Tijdens die bewuste wedstrijd begon de ex-aanvaller van Ajax op de bank, zoals hij vaker werd ingebracht om een beslissing te forceren. Babel hield het ruim drie seizoenen vol bij de Champions League-winnaar van 2005, waarna hij werd getransfereerd naar 1899 Hoffenheim.

Ryan Babel maakte twaalf Premier League-treffers voor Liverpool.
Ryan Babel maakte twaalf Premier League-treffers voor Liverpool.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.