Overzicht: Musampa en Málaga kloppen Leeds

Na Olympique Lyon en Dinamo Kiev is Leeds United het meest voorname slachtoffer in de derde ronde van de UEFA Cup. Celtic, AEK Athene, Anderlecht, AJ Auxerre en Málaga zijn vijf van de zestien ploegen die overwinteren. Kiki Musampa bleek weer eens nuttig voor Málaga. Van de vijf Franse deelnemers overleefde er slechts één.

Voor Leeds United telt vanaf donderdag alleen nog het voetbal in eigen land. De ploeg van coach Terry Venables slaagde er niet in om Málaga uit de UEFA Cup te knikkeren, want de Spanjaarden wonnen met 2-1 de keiharde wedstrijd op Elland Road. Na de 0-0 in de heenwedstrijd bleek dat genoeg voor een extra rondje Europees voetbal. Julio Dely Valdes was de grote man bij Málaga. Na acht minuten bracht hij zijn ploeg voor het eerst op voorsprong, op aangeven van Kiki Musampa. Eirik Bakke kon die achterstand nog uitwissen halverwege de eerste helft, maar het tweede doelpunt van Dely Valdes (klutsgoal in de 79e minuut) bleek teveel van het goede voor the Whites.

Celtic bleef overeind bij Celta de Vigo dankzij een uitgoal van John Hartson. Na de 1-0 op Parkhead, ontsnapte Celtic met een 2-1 nederlaag in Galicië. Jesuli had de Spaanse ploeg nog op voorsprong gezet, maar vlak voor rust maakte John Hartson het zo belangrijke uit-doelpunt. Benny McCarthy zorgde in de 55e minuut voor de 2-1, maar uitgezonderd een grote kans voor Jesuli bleef Celtic redelijk eenvoudig overeind. Het is voor het eerst sinds 23 jaar dat Celtic overwintert in Europa.

AJ Auxerre plaatste zich ten koste van Real Betis Sevilla voor de achtste finales van de UEFA Cup. Na een 1-0 verlies in Spanje won de ploeg van Guy Roux met 2-0 op eigen veld. Teemu Tainio opende de score na negentien minuten. En vlak na rust schoot aanvoerder Yann Lachuer de 2-0 tegen de touwen.

Lazio Roma bekert verder ondanks de 1-0 nederlaag die de ploeg van coach Roberto Mancini leed tegen Sturm Graz, nog wel in het eigen Stadio Olimpico. In Graz hadden de bianconeri met 3-1 gewonnen. Hierdoor was de treffer van Imre Szabics van weinig waarde.

VfB Stuttgart en Anderlecht konden teren op het resultaat van het eerste duel. Stuttgart had op bezoek bij Club Brugge al met 2-1 gezegevierd. Brugge bepaalde het spel in Duitsland, maar slaagde er amper in grote kansen te creëren. Nadat Fernando Meira namens Die Schwaben een strafschop[ had gemist, knalde Aleksandr Hleb in de slotminuut de 1-0 binnen. Anderlecht had Girondins Bordeaux in Frankrijk met 2-0 verslagen. In het Constant Vanden Stock Stadion moest Anderlecht een half uurtje oppassen op de acties van de grillige Braziliaan Savio, maar nadat Aruna Dindane de 1-0 namens Paars-Wit had binnengetikt, was het eigenlijk gedaan met de tweestrijd. Nenad Jestrovic verdubbelde halverwege de tweede helft de voorsprong, waarna de twee treffers van Jean-Claude Darcheville (in de laatste tien minuten) alleen voor de statistieken golden: 2-2.

Besiktas is de tweede Turkse ploeg die zich schaarde bij de laatste zestien. De ploeg uit Istanbul verdedigde bij Dinamo Kiev een 3-1 voorsprong uit het eerste duel. Met succes, want de ploeg van coach Olexei Michailitsjenko liep zich stuk op de Turkse defensie: 0-0.

Slavia Praag boog in eigen stadion de 1-0 nederlaag die het bij Paok Saloniki opliep, om in kwalificatie voor de laatste zestien. Slavia won met liefst 4-0.

Nog overtuigender dan de zege van Slavia Praag was de winst van AEK Athene. De Grieken wonnen met liefst 4-1 van Maccabi Haifa, dat het eerste duel in Athene al met 4-0 had verloren.

De 1-0 zege van RC Lens bleek niet genoeg om FC Porto uit te schakelen. De Portugezen hadden in eigen stadion al met 3-0 gewonnen. Porto's stadgenoot Boavista maakt het Franse debacle compleet. De Portugezen schakelden Paris Saint-Germain uit door een 1-0 overwinning. Vlak na rust maakte Elpidio Silva het enige doelpunt door een strafschop binnen te schieten, na een fout van doelman Lionel Letizi. De 1-0 betekende een plaats in de vierde ronde, gezien de 2-1 winst van PSG in Parijs. Het verlies had de ploeg van Luis Fernandez vooral aan zichzewlf te danken, want de Fransen kregen genoeg kansen op een bevrijdend gelijkmaker. PSG is de vierde Franse club die sneuvelt in de derde ronde. Alleen Auxerre bleef overeind.