Overzicht gevolgen politiestaking voor start Eredivisie

Reacties

Vanwege aangekondigde politiestakingen is de eerste speelronde in de Eredivisie flink uitgedund. SC Heerenveen-De Graafschap, PEC Zwolle-SC Cambuur en Willem II-Vitesse zijn al uitgesteld. De KNVB geeft uiterlijk donderdagmiddag duidelijkheid over de andere duels. VI zet de status van de negen geplande ontmoetingen op een rij.

Overzicht gevolgen politiestaking voor start Eredivisie

SC Heerenveen – De Graafschap
Geplande aftrap:
Vrijdag, 20.00 uur
Status: Afgelast onder voorbehoud

SC Heerenveen zou vrijdagavond om 20.00 uur het nieuwe seizoen in de Eredivisie op eigen veld in gang zetten met de thuiswedstrijd tegen promovendus De Graafschap, maar burgemeester Tjeerd van der Zwan van de Friese gemeente heeft de aftrap van de competitie in het geval van de stakingen verboden. 'Helaas, want het openingsduel van het seizoen krijgt altijd veel aandacht van de media, die gaat nu aan onze neus voorbij', aldus technisch manager Hans Vonk op de website van Heerenveen. Een nieuwe datum voor de ontmoeting is nog niet bekend.

PEC Zwolle – SC Cambuur
Geplande aftrap:
Zaterdag, 18.30 uur
Status: Afgelast onder voorbehoud

PEC Zwolle – SC Cambuur gaat zaterdag vooralsnog ook niet door. Burgemeester Henk Jan Meijer heeft het duel verboden vanwege het gebrek aan agenten. 'Zonder de noodzakelijke inzet van de politie kan ik niet instaan voor de openbare orde en veiligheid rond het duel', aldus Meijer. De gemeente Zwolle en PEC hopen zo snel mogelijk een nieuwe datum te vinden voor de wedstrijd.

Roda JC Kerkrade – Heracles Almelo
Geplande aftrap:
Zaterdag, 19.45 uur
Status: Gaat door

Het duel Roda JC Kerkrade – Heracles Almelo is een van de weinige Eredivisie-duels van komend weekeinde die sowieso doorgaan. Na een uitvoerig overleg tussen politie, clubs en de gemeente is besloten dat er gewoon kan worden gespeeld. 'De rentree in de Eredivisie zal door de supporters als een feest worden beleefd en onze gasten uit Almelo zullen waardig worden ontvangen', aldus loco-burgemeester Dion Schneider.

ADO Den Haag - PSV
Geplande aftrap:
Zaterdag, 19.45 uur
Status: Afgelast onder voorbehoud

De wedstrijd ADO Den Haag – PSV, die twee jaar geleden ook al op het programma stond tijdens de eerste speelronde en vorig seizoen juist op de slotdag werd afgewerkt (foto), gaat zaterdagavond alleen door als de aangekondigde politieacties worden afgeblazen. De lokale driehoek in de Hofstad heeft beslist dat het duel anders niet mag plaatsvinden. Een eventuele nieuwe speeldatum is nog niet bekendgemaakt.

Feyenoord – FC Utrecht
Geplande aftrap:
Zaterdag, 20.45 uur
Status: Gaat door

Aangezien de politie in Rotterdam al eerder heeft gestaakt toen de Tour de France in die stad passeerde, zijn er rondom het duel Feyenoord – FC Utrecht geen acties aangekondigd. Zaterdag wordt er om 20.45 uur dus gewoon afgetrapt in De Kuip.

AZ - Ajax
Geplande aftrap:
Zondag, 12.30 uur
Status: Gaat door

Het duel AZ – Ajax, op papier de grootste kraker van de eerste speelronde, gaat gewoon door. Beide clubs zetten zelf extra stewards in, waarmee zij de afwezigheid van politieagenten kunnen compenseren. De Alkmaarders nemen daarnaast de verkeersregeling op de Boekelermeer en Kooimeer voor hun rekening. 'Ik heb een zorgvuldige afweging gemaakt en vind dit een verantwoorde uitdaging', aldus burgemeester Piet Bruinooge.

NEC - Excelsior
Geplande aftrap:
Zondag, 14.30 uur
Status: Besluit volgt

Het doorgaan van NEC – Excelsior is ook hoogst onzeker. Op donderdag 6 augustus neemt loco-burgemeester Ben van Hees een besluit. Een eventuele nieuwe datum is al geprikt. NEC meldt op zijn website dat wanneer het duel zondag niet kan worden gespeeld, dinsdag 11 en woensdag 12 augustus de alternatieve data zijn.

FC Groningen – FC Twente
Geplande aftrap:
Zondag, 14.30 uur
Status: Besluit volgt

FC Groningen meldt dat burgemeester Peter den Oudsten woensdag aan het eind van de middag een besluit neemt over de geplande thuiswedstrijd tegen FC Twente. De bekerhouder spreekt op zijn website de hoop uit dat het treffen kan doorgaan. 'De Trots van het Noorden stelt zich op het standpunt dat er zondag kan worden afgetrapt in Euroborg, waarbij de club in dat geval extra mensen zal inzetten ten behoeve van de veiligheid.'

Willem II - Vitesse
Geplande aftrap:
Zondag, 16.45 uur
Status: Afgelast onder voorbehoud

Ook Willem II – Vitesse is op last van de plaatselijke autoriteiten van het programma gehaald, mochten de stakingen doorgaan. 'Erg jammer dat de eerste wedstrijd van Willem II van dit seizoen niet kan doorgaan', aldus loco-burgemeester Berend de Vries. 'We hopen dat de wedstrijd alsnog op korte termijn gespeeld kan worden.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.