Overzicht: Bradford degradeert

Bradford City is de eerste ploeg die dit seizoen degradeert uit het Premiership. De manier waarop dat gebeurde was dramatisch. In de top van de ranglijst wonnen Arsenal en Liverpool. Maar beide ploegen hadden grote moeite met degradatiekandidaten.

Het tweede seizoen Premiership eindigt voor Bradford City met degradatie. Niets anders dan een gelijkspel kon de ploeg van degradatie redden. Op bezoek bij Everton hadden The Bantams een droomstart. Al na twee minuten kwam Bradford op voorsprong via Andy Meyers. En diezelfde Meyers vormde met Molenaar en doelman Gary Walsh het trio uitblinkers in de verdediging van Bradford, waarop Everton zich lang stukliep. Maar de tweede helft veranderde de voorsprong in een drama. Vlak na rust kopte Duncan Ferguson de gelijkmaker binnen. Bradford gaf niet op en kreeg tien minuten later een strafschop omdat Benito Carbone werd onderuitgehaald. Robbie Blake faalde echter vanaf elf meter, doelman Paul Gerrard dook de bal uit zijn rechterhoek. De misser kwam Bradford duur te staan, want nog geen tien minuten later schoot Niclas Alexandersson Everton naar 2-1. Vlak na de treffer bood scheidsrechter Durkin Bradford de kans om gelijk te maken: hij wees wederom naar de stip, nu vanwege een handsbal. Benito Carbone schoot echter hoog over en bezegelde daarmee de degradatie van The Bantams.

Manchester United deed zijn plicht door te winnen bij Middlesbrough. De landskampioen versloeg de tegen degradatie vechtende thuisploeg met 2-0 dankzij doelpunten van Phil Neville en David Beckham. Coach Alex Ferguson koos om uiteenlopende redenen voor een opstelling zonder Fabien Barthez, Roy Keane, Paul Scholes en Ryan Giggs. Desondanks kwamen de Mancunians al na vier minuten op voorsprong via Neville, die van dik twintig meter uithaalde. Na rust verhoogde Boro de druk op het doel van keeper Raimond van der Gouw, maar zonder succes. Ugo Ehiogu scoorde nog wel, maar werd teruggefloten vanwege buitenspel. Beckham besliste het duel door in de 84ste minuut een voorzet van invaller Ryan Giggs binnen te tikken.

Ook Arsenal moest op bezoek bij een degradatiekandidaat. The Gunners wonnen nipt bij Derby County: 2-1. Robert Pires besliste het duel. De invaller scoorde in de tachtigste minuut: bij zijn eerste balcontact schoot de Fransman van afstand raak. De overwinning was verdiend, maar de ploeg van coach Arsène Wenger maakte het zichzelf onnodig moeilijk. Voor rust waren de Londenaren veel sterker, maar vooral Nwankwo Kanu verzuimde om zijn ploeg naar een grote voorsprong te schieten. Met een intikker opende de Nigeriaan nog wel de score in de 21ste minuut. Vlak voor het rustsignaal strafte Stefano Eranio de vele Londense missers af met een kopbal.

Gary McAllister hielp Liverpool aan een 2-0 zege bij degradatiekandidaat Coventry City. De ironie wil dat de Schot en passant zijn oude ploeg Coventry dieper in de zorgen brengt, want de kans dat The Skyblues dit seizoen voor het eerst sinds 34 jaar degraderen is zeer groot. Liverpool dat zelf vecht voor een plek in de Champions League, had het erg moeilijk. Beide ploegen moesten winnen en gaandeweg het duel leek de thuisploeg daar meer kans op te maken dan Liverpool. Echt grote kansen kregen beide ploegen amper. In de slotfase pakte de ploeg van coach Gerard Houllier de drie punten. Eerst kopte Sami Hyypiä een hoekschop van McAllister in de 82ste minuut binnen. En vier minuten later krulde de Schotse middenvelder een vrije trap achter doelman Chris Kirkland, die net als bij de eerste treffer niet goed stond opgesteld.

Manchester City deed de voorlaatste plaats over aan Coventry door te winnen van West Ham United. Shoan Goater was de matchwinner voor de ploeg van Gerard Wiekens, die in de basis begon. De treffer van Goater was een gelukkige, want zijn inzet veranderde van richting via het been van Ian Pearce. 'We kregen een kusje van het geluk, maar dat verdiende we wel een keer', lachte City-manager Joe Royle. Doelman Carlo Nash voorkwam met enkele knappe reddingen dat West Ham gelijkmaakte.