Overwinning op Groningen doet titelhoop Ajax toenemen

Ajax heeft zondagmiddag een zwaarbevochten zege op FC Groningen geboekt: 2-0. Door de overwinning houden de Amsterdammers de titelhoop levend, aangezien koploper FC Twente in eigen huis dure punten verloor tegen Roda JC.

Ajax startte met de jongelingen Nicolai Boilesen en Araz Özbiliz in de basis. Routinier André Ooijer verving de geblesseerde Toby Alderweireld als centrale verdediger.

In de matige eerste helft vielen geen doelpunten te noteren. Ajax had weliswaar een overwicht, maar de kansen waren niet besteed aan Miralem Sulejmani (foto) en Mounir El Hamdaoui. Bij beide mogelijkheden voorkwam Groningen-goalie Brian van Loo een doelpunt.

Na de onderbreking meldde Groningen zich ook nadrukkelijk aan het front. Doelman Kenneth Vermeer hield Ajax op de been. De sluitpost kreeg even later hulp van zijn collega's. Vurnon Anita en Ooijer haalden allebei een bal van de lijn.

Na 69 minuten brak Sulejmani, tot opluchting van het thuispubliek, de ban. De aanvaller werd met een fraaie dieptepass weggestuurd door Gregory van der Wiel. De boogbal van de Serviër volstond voor het passeren van Van Loo.

Drie minuten later besliste Jan Vertonghen het duel. Een vrije trap van Christian Eriksen werd slecht verwerkt door Fredrik Stenman, waarna de Belgische verdediger via de binnenkant van de paal raak schoot: 2-0.

In de slotfase bleef Ajax, ondanks licht aandringen van Groningen, op de been. De achterstand op koploper Twente bedraagt inmiddels drie punten. PSV kan de Tukkers zondag passeren, bovendien staat op de laatste speeldag het duel Ajax-FC Twente nog op het programma. Foto: VI Images