Oudejaars-circus van start: punt voor Koeman bij Hull

Het Everton van  manager Ronald Koeman heeft de laatste speelronde van 2016 in de Premier League geopend met een 2-2 gelijkspel bij Hull City. Het puntenverlies bij de laagvlieger is voor de Nederlandse coach een tegenvaller, aangezien zijn ploeg juist weer aan een opleving bezig was.

Terwijl in bijna heel Europa sprake is van een winterstop, wordt in Groot-Brittannië juist nog een versnelling bijgeschakeld. De negentiende speelronde werd geopend door Hull en Everton en al na zes minuten was het raak. Hull-verdediger Michael Dawson opende na doorkoppen van Curtis Davies de score. Het was voor de lange verdediger al zijn derde goal dit seizoen, waarmee hij eens te meer zijn dreiging bij standaardsituaties toonde.

Even had de ploeg van Koeman nodig om bij te komen, maar via verdediger Seamus Coleman roken de gasten al snel aan een gelijkmaker. Het aluminium stond de 1-1 toen nog in de weg, maar dat was in de blessuretijd van de eerste helft niet het geval. Hull-doelman David Marshall tekende met een flinke blunder voor die gelijkmaker. Bij een corner wilde hij boven zijn ploeggenoot Dieumerci Mbokani de bal wegstompen (foto), maar raakte hij de bal zo ongelukkig dat hij de bal in zijn eigen doel zag stuiteren. Kort na rust zorgde het toucheren van diezelfde Marshall wel voor het voorkomen van een tegentreffer. De pegel van Romelu Lukaku belandde daardoor tegen de lat.

Vervolgens was het vrije trappen-specialist Robert Snodgrass die Hull opnieuw op voorsprong zette. Bij zijn eerste vrije trap zag de vervanger van de geblesseerde Maarten Stekelenburg, Joel Robles, de lat nog redding brengen. Maar bij de tweede vrije trap kon ook het houtwerk Robles niet meer helpen. De zesde seizoenstreffer van de Schot bleek niet genoeg voor een broodnodige zege van Hull. Ross Barkley kopte de 2-2 op het scorebord en dat bleek ook de eindstand.

Hull is door het behaalde punt in ieder geval voor even van de laatste af. Everton blijft zevende, maar moet vrezen dat Southampton nog passeert. Het vervolg van de negentiende speelronde heeft plaats op oudejaarsdag (zeven duels) en nieuwjaarsdag (de laatste twee duels). En alsof het dan nog niet genoeg is, start de twintigste speelronde dan maandag 2 januari alweer. Everton, dat na een zegeloze periode van vijf duels juist weer twee van de drie voorgaande optredens winnend had afgesloten, speelt dan thuis tegen Southampton en voor Hull staat een visite aan West Brom op het menu.