Oude rot Shevchenko trefzeker voor winnend Kiev

Dinamo Kiev heeft zichzelf een uitstekende uitgangspositie verschaft met het oog op de terugwedstrijd. Aan de hand van Andrei Shevchenko werd Besiktas verslagen: 1-4.

Na een klein halfuur spelen kwamen de bezoekers op voorsprong toen Ognjen Vukojevic een doorkopbal van Shevchenko op waarde schatte en beheerst afrondde. Enkele minuten later trok de Portugese balgoochelaar Ricardo Quaresma de stand gelijk.

In de tweede helft liep Kiev in tijdsbestek van tien minuten spelen uit naar 1-3. Shevchenko zorgde hoogstpersoonlijk voor de voorsprong en stelde even later Ayila Atanda Yussuf in staat om voor de 1-3 te zorgen. In een hectische slotfase kon Quaresma met rood inrukken, waarna Oleh Gusev vanaf elf meter voor de 1-4 eindstand zorgde.

Napoli-Villarreal 0-0De bezoekers waren de morele winnaar in een duel dat zonder doelpunten eindigde. De ploeg van trainer Juan Carlos Garrido was het gros van de tijd de onderliggende partij, maar incasseerde geen doelpunten en heeft zo prima uitzicht op een plaats in de achtste finale met een thuiswedstrijd voor de boeg.

Napoli creëerde een aantal flinke kansen, maar achtereenvolgens waren deze niet besteed aan Edinson Cavani, Walter Gargano en Andrea Dossena. Telkenmale bracht Villarreal-doelman Diego López prima redding.

Benfica-VfB Stuttgart 2-1Voor de Duitsers is de Europa League een prima uitlaatklep om de zorgen van de Bundesliga, waarin het op degradatie afstevent, van zich af te spelen. Op bezoek bij Benfica leek de ploeg, waar Khalid Boulahrouz in de basis stond, lange tijd een goed resultaat uit het vuur te slepen.

Stuttgart domineerde de eerste helft en drukte dat met een doelpunt uit in de score. Martin Harnik zag zijn wonderschone stiftbal in het doel verdwijnen. Benfica kwam niet in het spel voor, maar de tweede helft bracht daar verandering in.

De ploeg drong meer en meer aan en kwam twintig minuten voor tijd gelijk door een harde knal van de Uruguayaan Oscar René Cardozo. Dezelfde Cardozo zorgde kort voor tijd zelfs voor de winnende treffer, waardoor Stuttgart maar weer eens aan het kortste eind trok. Overigens is de ploeg zeker nog niet kansloos met het oog op de terugwedstrijd in Duitsland.

Overige duels:BATE Borisov-Paris Saint-Germain 2-2Lech Poznan-Sporting Braga 1-0

Volgende week donderdag (17 maart) staan de terugwedstrijden op het programma. Foto: VI Images