Oude rot Rosicky geeft de strijd tegen zijn lichaam eindelijk op

Reacties

Tomás Rosicky heeft per direct een einde gemaakt aan zijn profcarrière. De 37-jarige Tsjech beschikte bij Sparta Praag nog over een contract tot komende zomer, maar heeft in goed overleg besloten een punt achter zijn loopbaan te zetten.

Oude rot Rosicky geeft de strijd tegen zijn lichaam eindelijk op

'Na uitvoerig overwegen heb ik me gerealiseerd dat ik mijn lichaam niet langer volledig kan klaarstomen voor wat het professionele voetbal eist', verklaart Rosicky zijn besluit op de site van de Tsjechische topclub. Het zal veel Arsenal-supporters bekend in de oren klinken. Blessureleed vormde de rode draad door de rijke carrière van Rosicky, die in Praag ontsprong.

Na twee jaar in de hoofdmacht van Sparta Praag nam Borussia Dortmund Rosicky in 2001 over voor het - destijds - flinke bedrag van 14,5 miljoen euro. In Dortmund groeide hij snel uit tot een gewaardeerde kracht op het middenveld en bereikte hij in 2002 de finale van de UEFA Cup, die werd verloren van Feyenoord. Na 189 officiële wedstrijden in vijf seizoen pikte Arsenal de Tsjech op.

Zijn periode in Londen was een wisselend succes. Arsène Wenger was groot fan: de Fransman liet geen mogelijkheid liggen om aan te geven hoe belangrijk Rosicky voor zijn ploeg was. 'De perfecte Arsenal-speler', noemde Le Professeur zijn pupil. Theoretisch dan, want in de praktijk was Rosicky niet perfect. Zijn fysieke kwetsbaarheid weerhield hem ervan alles uit zijn loopbaan te halen.

Toch beleefde de middenvelder mooie momenten in Noord-Londen, zoals zijn fantastische doelpunt in de derby tegen Tottenham en de prachtige teamgoal tegen Sunderland (zie video boven). In zijn laatste seizoen speelde Rosicky echter geen enkel duel meer voor Arsenal in de Premier League, ook de seizoenen daarvoor bleef het bij invalbeurten en bekerpotjes. Het lichaam van Rosicky was simpelweg niet bestand tegen het Premier League-geweld.

In de zomer van 2016 keerde hij terug naar Sparta Praag om daar het plezier in het voetbal te hervinden, maar in het eerste seizoen sinds zijn langverwachte terugkeer kwam hij tot welgeteld achttien minuten in de competitie. Deze jaargang kwam hij weliswaar tot elf optredens, maar zes daarvan bedroegen minder dan een half uur. Woensdag moest Rosicky de conclusie trekken: dit gaat niet meer.

Op 37-jarige leeftijd hangt de 105-voudig Tsjechisch international zijn schoenen aan de wilgen. 'Ik wil Sparta bedanken. Zij hebben me opgevoed, ze waren de eerst stap in mijn carrière bij grote clubs en geven me de kans om vaarwel te zeggen op de plaats die met het meest dierbaar is.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.