Oranje-vuurdoop volgende mijlpaal supertalent Donnarumma

Reacties

Gianluigi Donnarumma groeit in de schaduw van levende legende Gianluigi Buffon om uit diens schaduw te treden bij Italië. De achttienjarige erfgenaam mag tegen Nederland weer even zijn grote broer vervangen.

Oranje-vuurdoop volgende mijlpaal supertalent Donnarumma

Drie dagen na het veelbesproken debuut van Matthijs de Ligt bij Oranje staat Donnarumma op zijn beurt tijdens zijn nog ontluikende carrière op het punt tegen Nederland geschiedenis te schrijven. Dinsdag wordt de achttienjarige de jongste doelman die in de basis begint bij de Azzurri, als vervanger van Buffon die vrijdag met Italië tegen Albanië zijn duizendste wedstrijd in zijn imposante carrière speelde.

Maar er zijn meer verschillen dan parallellen tussen De Ligt en Donnarumma. Nog los van de aard van de wedstrijd – cruciaal versus vriendschappelijk – heeft de Italiaan in tegenstelling tot de jonge Ajacied inmiddels al flink wat kilometers op de teller. Op 25 oktober 2015 debuteerde hij in het doel van AC Milan als zestienjarige om er vervolgens niet meer uit te verdwijnen. Inmiddels heeft hij 65 wedstrijden op zijn naam staan voor club en land.

Twee keer verdedigde hij het doel van Italië. In de vriendschappelijke interlands tegen Frankrijk (1-3 nederlaag) en Duitsland (0-0) nam hij het in de rust over van Buffon. Tegen Nederland zet hij met zijn eerste basisplaats bij de Azzurri een volgende stap.

Donnarumma mag dinsdag even ruiken aan het grote werk tegen een aangeslagen Oranje in de wetenschap dat hij daarna de wachtkamer in gaat totdat Buffon het mooi geweest vindt. Maar de jonge hond van AC Milan is allerminst bezig te zagen aan de stoelen van zijn voorganger. Hij beseft te kunnen groeien in de schaduw van Gigi.

'Hij geeft me altijd advies en ziet me als zijn jongere broer, zo gaat hij met me om', vertelde Donnarumma nog na het duel met Duitsland. 'Ik probeer goed te kijken naar iedere actie die hij maakt op de training. Ik ben hem dankbaar. Iedereen zegt dat ik zijn erfgenaam ben, maar op dit moment focus ik me volledig op Milan en dat gaat goed.'

Zijn prestaties bij de Rossoneri laten zien dat Donnarumma alles heeft om in de voetsporen van Buffon te kunnen treden. Dat zien ook zijn teamgenoten bij de Italiaanse nationale ploeg. 'Aan de ene kant hebben we de beste keeper aller tijden, aan de andere kant hebben we er eentje die dat kan worden', zei verdediger Alessio Romagnoli. 'Ik heb het gevoel dat er jonge spelers zijn die hier nog jaren zullen zijn', refereerde middenvelder Daniele De Rossi onder anderen aan Gigio.

De 45-jarige Francesco Toldo, die 28 keer het Italiaanse doel verdedigde, geeft ook hoog op van Donnarumma. 'Als hij de ruimte krijgt die hij verdient, dan betekent dat dat Buffon vrijwillig zijn positie heeft opgegeven.' Zoals tegen Oranje, want bij wedstrijden die om de knikkers gaan is erfgenaam Gigio weer het kleine broertje van legende Gigi.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.