Oranje-vrouwen verslaan China bij start Algarve Cup

Het Nederlands vrouwenelftal is woensdag met een 1-0 overwinning op China begonnen aan het toernooi om de Algarve Cup. Renate Jansen groeide uit tot matchwinner.

Jansen opende al na dertien minuten de score door de bal na een prima aanval in de verre hoek te schuiven. Met name na rust waren de Oranje Leeuwinnen enkele keren dicht bij de 2-0. Een schot van Sheila van den Bulk belandde in de 65ste minuut bovenop de lat. Tien minuten voor tijd schoot invaller Vivianne Miedema tegen de binnenkant van de paal.

Een Chinese tegengoal kon de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman daarom niet gebruiken. Keeper Angela Christ droeg er met enkele reddingen aan bij dat die uitbleef tegen de nummer dertien van de FIFA-ranglijst. Oranje, dat één plek hoger staat, gaf daarmee een goed vervolg aan de oefenzeges in januari op Roemenië (7-1) en Rusland (4-0).

Het Nederlands vrouwenelftal bereidt zich in het zuiden van Portugal voor op het EK in eigen land, dat komende zomer van start gaat. Vrijdag is Australië in Groep C de tweede tegenstander. Maandag wacht het laatste pouleduel met Zweden. De beste twee landen uit de groepsfase plaatsen zich rechtstreeks voor de finale van volgende week woensdag.