Oranje-selectie weet niet wat winnen van Duitsland is

Reacties

Het Nederlands elftal verschijnt dinsdagavond om 20.45 uur aan de aftrap voor de vriendschappelijke wedstrijd tegen Duitsland in de wetenschap dat de laatste vijf onderlinge duels stuk voor stuk géén overwinning opleverden.

Oranje-selectie weet niet wat winnen van Duitsland is

Oranje won in 2002 voor het laatst van de Duitse nationale ploeg. Op 20 november waren doelpunten van Patrick Kluivert, Jerrel Hasselbaink en Ruud van Nistelrooy voldoende om de verliezend finalist van het WK in Japan en Zuid-Korea, waaraan het Nederlands elftal niet meedeed, in Gelsenkirchen op de knieën te krijgen: 1-3.

Sindsdien bleef Die Mannschaft ongeslagen in duels met Oranje. In de groepsfase van het EK 2004 voorkwam Van Nistelrooy tien minuten voor tijd uit een voorzet van Andy van der Meyde nog wel een nederlaag (1-1), zoals Gerald Asamoah dat ruim een jaar later voor de Duitsers deed na twee doelpunten van Arjen Robben en één van Michael Ballack tijdens een vriendschappelijke ontmoeting in De Kuip (2-2).

Voorbode
Zes jaar later eindigde het volgende oefenduel in Hamburg echter in een overtuigende 3-0 zege (foto boven) voor de ploeg van bondscoach Joachim Löw, waarvoor Thomas Müller, Miroslav Klose en Mesut Özil de doelpunten maakten. Het bleek een voorbode voor het EK-duel dat zeven maanden later, ondanks een treffer van Robin van Persie, de uitschakeling van de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk inleidde.

Assistent-bondscoach Ruud van Nistelrooy zorgde bijna dertien jaar geleden voor de 3-1 eindstand in Gelsenkirchen tijdens de laatste Oranje-zege op Duitsland.
Assistent-bondscoach Ruud van Nistelrooy zorgde bijna dertien jaar geleden voor de 3-1 eindstand in Gelsenkirchen tijdens de laatste Oranje-zege op Duitsland.

Mario Gomez was in die groepswedstrijd (2-1) met twee doelpunten de beul van Oranje. De dertigjarige spits is er ook dinsdagavond weer bij. Zonder de bij Besiktas weer opgeleefde spits bleef het drie jaar geleden tijdens de laatste confrontatie 0-0. Hoewel dat voor bondscoach Louis van Gaal wellicht als een morele zege voelde, wacht Oranje daarom al weer dertien jaar op een zege.

Knowhow
Van de twintig internationals die de selectie van bondscoach Danny Blind vormen, heeft geen enkele speler in zijn loopbaan dus ooit van Duitsland gewonnen. Bij afwezigheid van Robben en Van Persie is er ook niemand die ooit heeft gescoord tegen Die Mannschaft. Maar met de assistenten Van Nistelrooy en Marco van Basten (allebei twee keer trefzeker) zit er wat dat betreft genoeg knowhow op de bank.

Blind zal eveneens bij zijn assistenten te rade moeten gaan om te weten wat winnen van Duitsland is. De huidige Oranje-keuzeheer zat weliswaar op de bank toen het Nederlands elftal op het EK 1992 met 3-1 van de regerend wereldkampioen won, maar mét de voormalige verdediger van Sparta en Ajax binnen de lijnen gingen oefenduels in 1986 (3-1) en 1996 (0-1) eveneens verloren.

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.