Oranje-opponent Chili lastig voor Duitsland

Duitsland heeft woensdagavond met de grootste moeite gewonnen van Chili, komende zomer de derde en laatste tegenstander van het Nederlands elftal in de groepsfase van het WK in Brazilië. Ondanks veel mogelijkheden voor Chili was het Mario Götze die uitgroeide tot matchwinner: 1-0.

Chili liet tegen Duitsland zien waarom het in de mondiale voetbalwereld een gevreesde opponent is. Vanaf de eerste minuut zette het Die Mannschaft, nota bene spelend voor eigen publiek in Stuttgart, stevig onder druk op jacht naar de openingstreffer. Philipp Lahm voorkwam op de doellijn echter een vroege openingsgoal van Arturo Vidal.

Enkele minuten nadat de middenvelder van Juventus zijn kopbal zag worden gestuit liet Duitsland zien waarom het tot de kanshebbers voor de wereldtitel wordt gerekend. Mesut Özil vond Götze (foto) na een knappe kapbeweging in het Chileense strafschopgebied. Götze plaatste de bal vervolgens beheerst in de kruising.

Mario Götze zet Duitsland op 1-0 tegen Chili, komende zomer de tegenstander van het Nederlands elftal in de groepsfase van het WK.

Chili zocht vervolgens met regelmaat de tegenaanval, maar Barcelona-aanvaller Alexis Sánchez en consorten konden de Duitse doelman Manuel Neuer niet passeren. De aanvalsmachine van Jorge Sampaoli bleef negentig minuten lang volharden. Chili had echter het geluk niet aan zijn zijde. Zo raakte Valencia-spits Eduardo Vargas na een uur de onderkant van de lat.

Opmerkelijk was wel dat Duitsland zelfs na de 1-0 regelmatig werd teruggedrongen tot in het eigen zestienmetergebied. De krappe overwinning zal bondscoach Joachim Löw desondanks opvatten als een lichtpuntje, gezien de samenstelling van zijn selectie. Door blessures riep Löw in vergelijking met de oefenduels met Engeland en Italië liefst tien andere spelers op.