Oranje-middag in Engeland: hoofdrol De Roon en Van Aanholt

In de Premier League hebben zaterdagmiddag twee Nederlanders van zich doen spreken. Marten de Roon en Patrick van Aanholt droegen met een doelpunt bij aan cruciale zeges van respectievelijk Middlesbrough en Sunderland.

Middlesbrough - Swansea City 3-0
Voor de zeventiende speelronde was heel duidelijk waar het dit seizoen bij Middlesbrough aan schort: goals. Met dertien treffers was de ploeg van Aitor Karanka het minst productief. Van die dertien goals waren er drie van Álvaro Negredo, daarmee in de Premier League de meest productieve speler van de thuisploeg. Wat dat betreft kwam het degradatieduel met Swansea precies op tijd.

De 31-jarige Spanjaard zette Middlesbrough in de achttiende minuut op het goede spoor door, op aangeven van Adam Clayton, uit de draai knap raak te schieten. Na een klein half uur tilde de ex-spits van onder meer Manchester City de marge naar twee door een penalty te benutten. De strafschop werd gegeven na een overtreding van Jordi Amat op Adam Forshaw.  Met die treffer bepaalde Negredo ook de ruststand.

Na rust besliste De Roon het duel. Hij maakte na een klein uur de 3-0. De controleur tikte in volle sprint een voorzet van Gaston Ramírez beheerst binnen. Zo tekende hij voor zijn tweede Premier League-doelpunt van dit seizoen. Eerder kopte hij Middlesbrough op bezoek bij Manchester City al naar een punt (1-1, 5 november.)

Middlesbrough, dat ex-Ajacied Viktor Fischer al na twaalf minuten geblesseerd uit zag vallen, hield die voorsprong vervolgens vast. Daardoor vergrootte Boro  het gat met Swansea niet alleen naar zes punten, maar zijn Crystal Palace, Leicester City en Burnley ook gepasseerd. Bovendien is de aansluiting met de middenmoot gevonden.

Bradley
De trainerswissel bij Swansea heeft nog niet het gewenste effect gesorteerd, de Welshe formatie van manager Bob Bradley staat nog steeds onder de rode streep met slechts twaalf punten uit zeventien optredens. Mike van der Hoorn zag lijdzaam vanaf de bank toe hoe de Amerikaanse coach zijn zesde nederlaag in tien competitieduels leed. Maar twee keer won hij en twee keer was een punt het eindresultaat. Leroy Fer kon die verliespartij in de twintig minuten die hem gegund waren als invaller niet verhinderen. Met Norwich City en Queens Park Rangers degradeerde Fer al eens.

Patrick van Aanholt won het onderonsje met Nordin Amrabat. Bij Watford viel Daryl Janmaat in de slotfase in.

Sunderland - Watford 1-0
Ook het Sunderland van manager David Moyes verkeert in flinke degradatiezorgen. Watford, dat drie van de vier duels voor vandaag verloor in de Premier League, leek daarom een goede tegenstander om een broodnodige zege te boeken. Met Van Aanholt aan de zijde van de thuisploeg als basisspeler werd doelpuntloos de eerste helft afgesloten.

De Nederlander bracht daar hoogstpersoonlijk verandering in kort na rust. De linksback, die ook dit seizoen weer vooral opvalt door zijn aanvallende intenties, dook als een ware spits op in het zestienmetergebied van Watford. Toen Jermain Defoe breedlegde, had de Oranje-international even nodig om de bal te controleren maar schoot hij uit de draai en via de binnenkant van de paal raak. Het bleek de winnende goal, waardoor Sunderland broodnodige punten pakt in de strijd tegen degradatie.

Sunderland is hekkensluiter af en passeert Hull City en Swansea City. Watford blijft middenmoter, maar zakt langzaamaan wel naar onderen in de Premier League.