Oranje zet weer grote stap naar EK na knotsgek duel

Nederland speelde een matige wedstrijd tegen Hongarije, maar schotelde een volle Arena wel een zeer vermakelijk duel voor. Toen de stofwolken opgetrokken waren, stond er een 5-3 overwinning op het scorebord.

Bert van Marwijk zag geen enkele aanleiding om zijn formatie te wijzigen ten opzichte van de ontmoeting met de Hongaren van afgelopen vrijdag. De eclatante 4-0 zege gaf daar ook geen enkele reden toe. Bij de bezoekers waren wel flink wat aanpassingen. Gábor Király, Zoltán Lipták, Vladimir Koman, Akos Elek en József Varga waren er niet bij. Zij werden vervangen door Márton Fülöp, Pál Lázár, Adám Pintér, Krisztián Vadócz en Tamás Priskin.

Oranje opende gedreven en met name Ibrahim Afellay en Robin van Persie waren dreigend. Een snelle voorsprong was daarom een logisch vervolg. Een hoekschop van Wesley Sneijder werd geschampt door John Heitinga en plofte pardoes voor de voeten van Van Persie. De Arsenal-spits controleerde behendig en schoot in de korte hoek raak.

Nog even ging Oranje op zoek naar uitbreiding van de score, maar het tempo verdween al snel uit het spel van de vice-wereldkampioen. De combinaties stokten en het elftal liep achteruit in plaats van druk te zetten op de bal. Toch een recept waarvan het team van Van Marwijk de laatste interlands veel profijt had. De Hongaren kwamen daardoor beter in de wedstrijd. Oranje haalde zonder tegentreffers de rust, maar zag Van Persie afhaken. De spits werd vervangen door Ruud van Nistelrooy. Na de onderbreking kwam de thuisploeg onherkenbaar de kleedkamer uit. De spelers vonden elkaar niet meer en defensief oogde het allemaal erg onstabiel. Het duurde ook niet lang of het kreeg daarvoor de rekening gepresenteerd.

Balázs Dzsudzsák nam een hoekschop kort op Gergely Rudolf die op avontuur ging. De spits van de Hongaren profiteerde van een uitglijder van Sneijder en kon uithalen. Onderweg werd zijn schot nog van richting veranderd door Rafael van der Vaart en Erik Pieters zodat Michel Vorm kansloos was.

Na vijftig minuten nam Hongarije zelfs brutaal de leiding. Dzsudzsák kreeg te veel ruimte van Nigel de Jong en Gregory van der Wiel en vond Zoltán Gera, die zich op zijn beurt eenvoudig had losgemaakt van Pieters en fraai afrondde: 1-2. Tien minuten later kwam Oranje vanuit het niets op gelijke hoogte. Sneijder wilde een één-twee opzetten, maar kreeg via een gelukje de bal terug van Vadócz. De Internazionale-middenvelder stond zo opeens oog-in-oog met doelman Fülöp en sloot af met een prachtig stiftje (foto).

Een prachtige goal betekende na 72 minuten een 3-2 voorsprong voor Nederland. Via Afellay en Kuijt kwam de bal bij Van Nistelrooy. De spits toonde zijn gevoel voor scoren niet te hebben verloren en haalde venijnig de trekker over.

Slechts drie minuten kon Oranje genieten van de voorsprong. Gera ontsnapte aan de buitenspelval en klopte Vorm met een weergaloos schot. Maar ondanks dat Nederland drie tegentreffers moest incasseren, raakte het niet van de kook. Afellay bracht zijn team weer op het juiste spoor. Drie minuten na de gelijkmaker lepelde de uitblinker een voorzet prachtig voor het doel. Voor Kuijt was scoren vervolgens een koud kunstje: 4-3.

De Katwijker tekende vlak na zijn eerste treffer direct voor zijn tweede van de avond. De Liverpool-aanvaller probeerde Van Nistelrooy te bereiken, maar zag de bal tot zijn verbazing over de kansloze Fülöp in het doel verdwijnen. Het betekende alweer de 21ste treffer voor de equipe van Van Marwijk in pas de zesde kwalificatiewedstrijd.

In het restant van de wedstrijd had Hongarije geen kracht meer om nog iets aan de 5-3 uitslag te doen en vond Oranje het welletjes. De ploeg zet met de zege weer een forse stap richting het EK in Oekraïne en Polen. Oranje heeft nu negen punten voorsprong op de achtervolgers Zweden en Hongarije. De Scandinaviërs speelden wel een wedstrijd minder. Foto: VI Images