Oranje zegt EK-abonnement vaarwel

Reacties

Nederland is er voor het eerst sinds 1984 niet in geslaagd zich te kwalificeren voor een EK. Daarmee komt een einde aan een reeks van zeven achtereenvolgende deelnames.

Oranje zegt EK-abonnement vaarwel

Door een 12-1 zege van Spanje op Malta liep Nederland 32 jaar geleden het EK in Frankrijk, dat ook komende zomer gastland is, mis. Gezien de historie biedt het afwezig zijn op een Europees eindtoernooi wel perspectief. Oranje kroonde zich in 1988 namelijk tot Europees kampioen.

Ook de daaropvolgende EK-campagnes verliepen niet zonder succes. Sinds de Europese titel volgden drie halvefinaleplaatsen (1992, 2000, 2004), twee kwartfinales (1996 en 2008) en één uitschakeling in de poulefase (2012).

Nederland geldt daardoor als een van de sterkste EK-deelnemers aller tijden. Na Duitsland (79 punten) en Spanje (62) neemt Oranje met 59 punten de derde plaats op de EK-ranglijst aller tijden in. Na Die Mannschaft is Nederland ook het land dat al het langst geen EK aan zich voorbij moest laten gaan. Oranje kon komende zomer voor de achtste keer op rij aanwezig zijn op een Europees titeltoernooi.

Nederland had na de Duitsers, Rusland (10) en Spanje (10) bovendien het vierde land kunnen worden dat voor de tiende keer zou deelnemen aan een EK, maar die mijlpaal moet worden uitgesteld.

Een saillant detail is dat België voor het eerst sinds 1984 op eigen kracht aanwezig is op het EK, terwijl Oranje voor het eerst sinds dat jaar juist ontbreekt. De Rode Duivels waren in 2000 ook aanwezig, maar hoefden zich voor het EK dat jaar niet te kwalificeren omdat het samen met Nederland gastheer was.

De eindtoernooien waar het Nederlands elftal ontbrak (sinds 1974)
Jaar Gastland EK/WK
1982 Spanje WK
1984 Frankrijk EK
1986 Mexico WK
2002 Zuid-Korea/Japan WK
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.