Oranje wint van Mexico op basis van puike eerste helft

Nederland heeft woensdagavond de oefenwedstrijd tegen Mexico in een kletsnat Freiburg met 2-1 gewonnen. Een uitstekende eerste helft - waarin Robin van Persie passend antwoord gaf op het spitsenvraagstuk en Ibrahim Afellay nadrukkelijk lonkte naar een basisplaats - legde de basis voor de zege. In de tweede helft had Oranje het moeilijk. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de ploeg van Van Marwijk speelde zonder de vaste waarden Mark van Bommel, Nigel de Jong, Arjen Robben en Wesley Sneijder.

Oranje wint van Mexico op basis van puike eerste helft

Bondscoach Bert van Marwijk gaf gehoor aan de wens van Van Persie om in de spits te spelen. In zijn rug werd de Arsenal-aanvaller gesteund voor Dirk Kuijt, Rafael van der Vaart en Afellay. Het verdedigende gedeelte van het middenveld werd toevertrouwd aan Demy de Zeeuw en Stijn Schaars. Achterin had de keuzeheer gekozen voor Khalid Boulahrouz, John Heitinga, Joris Mathijsen en Edson Braafheid. Maarten Stekelenburg stond tussen de palen.

Vanaf het eerste fluitsignaal maakte Oranje de intenties duidelijk. In een ziedend tempo vloog de bal van voet naar voet en toonden met name Afellay, Van der Vaart en Van Persie grote gedrevenheid. Binnen een kwartier creëerde de ploeg vijf kansen. Afellay brak goed door naar de achterlijn, maar bereikte net Van Persie niet. De PSV'er schoot ook op Guillermo Ochoa na een goede actie. Van der Vaart krulde de bal op de paal na een goede combinatie tussen Van Persie en Kuijt. Van Persie gleed een bal net naast na een voorzet van Afellay en Kuijt knalde op het lichaam van de Mexico-goalie na goed voorbereidend werk van wederom Van Persie.

In de zeventiende minuut was het wel raak. Van der Vaart passeerde met een goede pass de ietwat slap reagerende Mexicaanse defensie, Ochoa ging onderuit en Van Persie knalde overtuigend binnen. Een overdonderend begin van het Nederlands elftal kreeg zijn beloning. Na de treffer ging het tempo wat omlaag en kreeg Van Marwijk nog wat informatie over zaken die minder goed verliepen. Braafheid oogde overgeconcentreerd, Boulahrouz hanteerde enkele malen onnodig de botte bijl en het verdedigende duo op het middenveld, Schaars en De Zeeuw, was zeker niet altijd gelukkig in de passing.

Voorin bleef het echter een genot om naar het Nederlands elftal te kijken, terwijl de regen met bakken uit de hemel kwam in Freiburg. Van Persie bleef een grote plaag voor de Mexicaanse afweer en Afellay was vrijwel continu ongrijpbaar. Het was dan ook niet verwonderlijk dat dit tweetal, kort voor rust, voor de 2-0 zorgde. Afellay was uitgeweken naar de rechterkant en gaf een droompass op Van Persie die knap en geconcentreerd binnen volleerde.

In de rust wisselde Van Marwijk Braafheid voor Vurnon Anita en Stijn Schaars voor Orlando Engelaar. Daarmee maakte de bondscoach duidelijk dat van de vier afvallers er twee bij dit kwartet horen. De intenties aan de kant van Oranje waren na de hervatting ongewijzigd. Van der Vaart schoot een afvallende bal net naast en Kuijt schoot eveneens naast het doel na een puike pass van Van Persie.

In de 58ste minuut was Mexico voor het eerst in de buurt van een kans. Pablo Barrera schoot van buiten het strafschopgebied hard op het doel van Stekelenburg. De Ajax-goalie redde moeizaam met één vuist. Het gaf Mexico meer vertrouwen en de ploeg kwam meer in de wedstrijd. Na getover van Giovani Dos Santos kreeg Javier Hernández een goede kans, maar rekende buiten de uitstekend inglijdende Mathijsen die daarmee een tegendoelpunt verijdelde.

De aansluitingstreffer viel een kwartier voor tijd alsnog. Mexico profiteerde goed van de ruimte die ontstond aan de linkerkant en daardoor kon Hernández, komend seizoen speler van Manchester United, de 2-1 binnenkoppen. Het Nederlands elftal liet zich steeds verder terugdringen en kreeg te maken met Giovani Dos Santos die eerst de kwaliteiten van Stekelenburg testte met een hard afstandsschot en direct daarna een inzet net naast het doel zag verdwijnen.

De druk van Mexico bleef in de laatste fase van de wedstrijd aanwezig, maar de ploeg van Van Marwijk wist zich naarmate de tijd vorderde wel steeds beter te wapenen. Uit de counter was de ploeg via Afellay en de invaller Eljero Elia (voor Van der Vaart) en Klaas-Jan Huntelaar (voor Van Persie) af toe dreigend. In de blessuretijd was Stekelenburg zeker op een vrije trap van Vela en sloot Nederland het oefenduel af met een 2-1 zege op Mexico.

Bekijk hier al onze video's