Oranje wil negatieve mijlpaal uit 1985 voorkomen

Reacties

Het Nederlands elftal speelt zaterdagavond in De Arena zijn zevende wedstrijd onder het bewind van bondscoach Guus Hiddink (tweede ambtstermijn). Acht opvallende feiten in de aanloop naar het EK-kwalificatieduel met Turkije (aftrap 20.45 uur).

Oranje wil negatieve mijlpaal uit 1985 voorkomen

● Oranje is ongeslagen in de laatste vijf duels met Turkije en kreeg daarin geen enkele goal tegen (W3, G2). De laatste Turk die tegen Nederland scoorde was Hakan Sükür (2 april 1997 WK-kwalificatie, 1-0).

● Nederland won de laatste negentien competitieve thuiswedstrijden op rij en is in eigen huis al 36 competitieve duels ongeslagen (W33, G3). In vijftien van de laatste twintig thuisduels in kwalificatieronden hield Oranje bovendien de nul.

● De geblesseerde Arjen Robben zal node worden gemist, de aanvaller was bij vier van de laatste zeven Nederlandse doelpunten betrokken (twee goals, twee assists). Robben loste 21 schoten en creëerde daarnaast negen kansen voor medespelers; hij was hiermee betrokken bij 30 van de 75 pogingen van Nederland hoewel hij slechts drie van de vier wedstrijden speelde.

● Bondscoach Guus Hiddink kan in zijn 45ste wedstrijd als bondscoach van Nederland zijn 25ste overwinning boeken (G8, V12). De trainer uit Varsseveld gaat met Oranje voor zijn derde EK-eindronde, na die van 1996 en 2008 (met Rusland). Hiddink zou (na Lars Lagerbäck, Zweden: 2000, 2004 en 2008 ) dan pas de tweede bondscoach zijn die op drie EK eindtoernooien aanwezig is.

Guus Hiddink kan de tweede bondscoach worden die op drie EK-eindrondes present is.
Guus Hiddink kan de tweede bondscoach worden die op drie EK-eindrondes present is.

● Van alle teams met vier wedstrijden heeft geen team minder overtredingen gemaakt dan Nederland deze kwalificatiereeks (37, samen met Malta), terwijl alleen België (drie wedstrijden, eenmaal geel) minder kaarten pakte dan Oranje (drie keer geel).

● Turkije won slechts één van de laatste vier interlands buiten de eigen landsgrenzen (G1, V2). De Turken hielden in de laatste zeven wedstrijden niet de nul (veertien tegendoelpunten).

● Nederland verloor sinds 1985 (voor het WK 1986) niet drie keer in één kwalificatiereeks (nu twee nederlagen).

●  Als Klaas-Jan Huntelaar in de aankomende wedstrijden tegen Turkije en Spanje twee keer scoort, evenaart de 31-jarige aanvaller van Schalke 04 Patrick Kluivert op de topscorerslijst aller tijden van het Nederlands elftal met veertig doelpunten.                                                                                                                 

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.