Oranje wil Hongarije, Ierland, Slovenië of Albanië treffen

Reacties

Mocht Oranje er in de laatste EK-kwalificatiewedstrijden nog in slagen de derde plaats in Groep A te heroveren, wacht er gezien de huidige stand van zaken in de overige poules een treffen met Hongarije, Ierland, Slovenië of Albanië.

Oranje wil Hongarije, Ierland, Slovenië of Albanië treffen

Naast de negen groepswinnaars en negen nummers twee, plaatst de beste nummer drie zich rechtstreeks voor het eindtoernooi in Frankrijk. Er wordt voor de play-offs gebruik gemaakt van een geplaatste en niet geplaatste status op basis van de UEFA-ranking. Nederland is met een tiende plek vrijwel zeker van een relatief gunstige loting, mocht Oranje Turkije in de laatste twee kwalificatieduels (Kazachstan op zaterdag, Tsjechië op dinsdag) nog weten te passeren in Groep A.

De meeste landen die op dit moment de derde positie in hun kwalificatiegroep bezetten, staan aanmerkelijk lager. Enkel Oekraïne is als nummer acht hoger ingeschaald op de ranking, maar is op dit moment de beste nummer drie. Kroatië (17), Zweden (20) en Israël (22) zouden naast Nederland óf Turkije, dat momenteel de twaalfde positie inneemt, op basis van de huidige stand van zaken een geplaatste status verwerven. Dat zou betekenen dat bondscoach Danny Blind (foto) en zijn manschappen gezien de huidige stand van zaken in de andere poules enkel kan loten tegen Slovenië (30), Hongarije (33), Albanië (39) of Ierland (41).

Lijst van nummers drie
Bij het opmaken van de ranglijst van de beste nummer drie tellen enkel de resultaten tegen de topvijf van de groep mee. De behaalde resultaten tegen de hekkensluiters van de groep worden niet meegerekend. Oekraïne staat er met nog twee EK-kwalificatieduels het beste op, met dertien punten. Dat zou directe plaatsing voor het Europees kampioenschap betekenen. Het land nam het al een keer op tegen hekkensluiter en beide ploegen treffen elkaar vrijdag opnieuw.

Voor de nummers drie uit de groepen E, F, G en H gaat vrijwel dezelfde vlieger op, aangezien Hongarije de nummer laatst (Griekenland) zondag nog treft en Kroatië het dinsdag opneemt tegen het ongelukkige Malta. Maandag wacht Zweden nog een duel met lijstafsluiter Moldavië en staat voor Slovenië een wedstrijd tegen San Marino gepland. Zowel voor Ierland als Israël geldt dat zij al twee keer tegen de nummer zes van de poule hebben gestreden.

Rechstreekse plaatsing
Albanië komt hekkensluiter Servië donderdag tegen, maar zij spelen in Groep I in een poule van vijf, waarin het als thuisland geplaatste al Frankrijk meedraait met vriendschappelijke wedstrijden. Voor die nummer drie gaat het principe van het wegstrepen van de punten tegen de nummer laatst dus niet op. Dat betekent wel dat de kans vrij reëel is dat Albanië nog over Oekraïne heen gaat als beste nummer drie.

Op 18 oktober wordt de loting voor de play-offs gehouden. Op 12 december vindt de loting voor het hoofdtoernooi plaats.

De huidige stand van zaken:

Nummers drie EK-kwalificatie
Punten Doelsaldo
Oekraïne (Groep C)* 13 11-3
Hongarije (Groep F) 12 6-4
Kroatië (Groep H) 11 14-5
Albanië (Groep I) 11 7-3
Ierland (Groep D) 9 6-5
Zweden (Groep G) 9 9-9
Slovenië (Groep E) 9 9-10
Israël (Groep B) 7 6-8
Turkije (Groep A) 6 7-8
* geplaatst als beste nummer drie
** na acht wedstrijden
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.