Oranje verliest na remise penaltyreeks bij Uruguay

Het Nederlands elftal heeft de oefentrip door Zuid-Amerika afgesloten met een 1-1 gelijkspel tegen Uruguay. Na de officiële speeltijd verloor Oranje nog wel de strafschoppenserie door missers van Robin van Persie en Eljero Elia.

In Montevideo speelde Oranje een sterke eerste helft en een mindere tweede. Luis Suarez (foto) leek zich met zijn treffer in de 81ste minuut tot man van de wedstrijd te kronen, maar een rake kopbal van Dirk Kuijt in de ultieme slotfase zorgde ervoor dat strafschoppen moesten bepalen wie er met de Copa Confraternidad aan de haal zou gaan.

In vergelijking met het oefenduel van zaterdag, Oranje speelde met 0-0 gelijk tegen Brazilië, voerde bondscoach Bert van Marwijk twee wijzingen door. Khalid Boulahrouz verving de vermoeide Gregory van der Wiel. Arjen Robben werd vanwege lichte liesklachten gespaard, waardoor Klaas-Jan Huntelaar in de spits mocht starten.

Oranje was in de beginfase – op een overigens zeer slechte grasmat – de bovenliggende partij. De eerste kans was er na negen minuten. Ibrahim Afellay schoot zijn vrije trap naast. Even later kwam ook Dirk Kuijt in kansrijke positie, maar zijn schot werd gesmoord.

Halverwege het eerste bedrijf waren het de gastheren die de tot dan toe grootse mogelijkheid kregen. Luis Suarez bediende op fraaie wijze zijn aanvalspartner Edinson Cavani. De spits van Napoli leek Oranje-goalie Tim Krul met een kopbal te passeren, maar verdediger Erik Pieters bracht redding op de doellijn. <br /><br /> Na een halfuur spelen deed een krankzinnige overtreding van Diego Lugano de gemoederen hoog oplopen. Tot woede van Van Marwijk ging de Uruguayaanse verdediger met twee benen door op Robin van Persie. De arbiter van dienst, de Argentijn Nestor Pitana, beoordeelde de charge niet eens als een overtreding. Uit de beelden bleek echter duidelijk dat een rode kaart op zijn plaats geweest zou zijn aangezien Lugano de tackle met beide benen over de bal heen inzette.

Van Persie kon acht minuten na de aanslag op zijn benen revanche nemen. Na een goede aanval kwam de bal via Afellay en Huntelaar voor de voeten van de Arsenal-spits. Zijn inzet was echter te wild en verdween zowel naast als over het doel van Uruguay.

In de slotfase van de eerste helft leek Uruguay op voorsprong te komen. Dit keer was het Cavani die Suarez in stelling bracht en de voormalige Ajacied een niet te missen kans bood. Lang duurde de blijdschap van Suarez om zijn doelpunt niet. De treffer werd vanwege buitenspel afgekeurd. In de slotminuut kreeg Afellay een uitgelezen mogelijkheid Oranje toch nog aan een voorsprong bij rust te helpen. Hij mocht alleen af op doelman Fernando Muslera, maar schoot de bal tegen het lichaam van de doelman aan.

De tweede helft was mede door diverse wissels een stuk rommeliger dan de eerste 45 minuten. Oranje was minder dreigend dan in de eerste helft. Omdat datzelfde gold voor Uruguay bleven grote kansen én doelpunten aanvankelijk uit.

Door een opleving van Cavani en Suarez kwam Uruguay alsnog op voorsprong. Cavani omspeelde invaller Jeffrey Bruma en kon de bal vanaf de achterlijn terugleggen. De voorzet kwam terecht bij Suarez. De Liverpool-aanvaller vond vervolgens een gaatje tussen een woud van benen en schoof de bal in de hoek: 1-0.

Terwijl het thuispubliek al een feestje vierde, kopte Kuijt Oranje in de slotminuut uit een corner alsnog naast de Zuid-Amerikanen. Door de treffer moesten strafschoppen - de Uruguayanen hadden een prijs aan het oefenduel gekoppeld - de beslissing brengen. Door missers van Robin van Persie en Eljero Elia - ook Ajacied Nicolas Lodeiro miste - was de Copa Confraternidad voor Uruguay. Foto: VI Images