Oranje vecht voor laatste kans in verre missie

Reacties

Het Nederlands elftal speelt zaterdagavond in Astana zijn derde interland onder bondscoach Danny Blind. Voetbal International zet een aantal feiten op een rij in de aanloop naar het belangrijke EK-kwalificatieduel met Kazachstan (aftrap 18.00 uur).

Oranje vecht voor laatste kans in verre missie

● Het Nederlands elftal treft Kazachstan voor de tweede keer in de historie, nadat exact een jaar geleden met 3-1 werd gewonnen in De Arena (10 oktober 2014).

● Het duel met Kazachstan op 10 oktober 2014 was de eerste zege van Oranje in de tweede periode onder Guus Hiddink, nadat de twee duels daarvoor werden verloren. Zijn opvolger Danny Blind verloor ook de eerste twee wedstrijden en kan op 10 oktober 2015 tegen Kazachstan zijn eerste zege boeken.

● De Astana Arena in Astana ligt op hemelsbreed 4422 kilometer van het Museumplein in Amsterdam en daarmee wordt deze interland de verste kwalificatiewedstrijd die Oranje ooit heeft gespeeld.

● Nog een primeur, na 763 interlands op echt gras, is dit het eerste duel van Oranje op kunstgras.

● Danny Blind kan de eerste bondscoach worden van Oranje die begint met drie nederlagen.

● De laatste bondscoach die Oranje drie EK- en/of WK-kwalificatiewedstrijden op rij niet zag winnen is Denis Neville in 1965.

● Oranje kwam in de laatste twee duels niet tot scoren; nooit eerder wist het Nederlands elftal in drie competitieve interlands op rij het net niet te vinden.

● Nederland verloor vijf en won slechts twee van de laatste tien interlands zonder Arjen Robben (G3).

● Vijf spelers uit de huidige selectie staan voor hun debuut in Oranje; de laatste tien debutanten van het Nederlands elftal wisten hun eerste wedstrijd niet winnend af te sluiten.

● Tien van de twintig schoten op doel die Oranje in de EK-kwalificatie tegen kreeg resulteerden in een tegentreffer, waarmee het Nederlands elftal het laagste reddingspercentage (50 procent) heeft van alle 53 landen.

● Wesley Sneijder (27) en Memphis Depay (23) schoten vaker zonder te scoren dan elke andere speler in de EK-kwalificatiereeks (inclusief geblokkeerde pogingen).

● Sinds het laatste Oranje-doelpunt (Luciano Narsingh tegen Letland) loste Nederland al 36 schoten (inclusief geblokkeerde pogingen) zonder te scoren.

● Robin van Persie kan deze interlandperiode zowel de eerste Nederlander worden met vijftig interlandgoals (nu 49) als de eerste speler die vijftig keer gewisseld wordt bij Oranje (nu 48 keer naar de kant gehaald).

● Met de terugkeer van Eljero Elia telt de huidige Oranje-selectie drie spelers die in actie kwamen tijdens de verloren WK-finale van 2010 (Robin van Persie, Wesley Sneijder en Eljero Elia).

Robin van Persie scoorde niet in zijn laatste drie interlands, maar kan tegen Kazachstan in zijn honderdste interland zijn vijftigste goal maken.
Robin van Persie scoorde niet in zijn laatste drie interlands, maar kan tegen Kazachstan in zijn honderdste interland zijn vijftigste goal maken.

● Elia was 2.222 dagen geleden trefzeker in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Schotland (september 2009), de enige treffer die hij maakte in een competitieve interland voor Oranje (twee goals in totaal).

● Kazachstan won in september 2013 voor het laatst een competitieve interland, door de Faeröer in eigen huis met 2-1 te verslaan (WK-kwalificatie).

● Kazachstan pakte drie punten in de laatste twaalf EK-kwalificatiewedstrijden (G3, V9). De laatste keer dat een kwalificatieduel in aanloop naar een EK werd gewonnen was in juni 2011 (2-1 tegen Azerbeidzjan).

● Kazachstan kwam in drie van de vier thuiswedstrijden in deze EK-kwalificatiereeks niet tot scoren.

● Kazachstan staat laatste in Groep A met twee punten uit acht duels, maar stonden 101 minuten minder op achterstand (230 minuten) dan Oranje (331 minuten) in deze kwalificatiereeks.

● Vier van de vijf doelpunten die Kazachstan maakte in de kwalificatie voor het EK van 2016 vielen uit corners, de andere vanaf de strafschopstip.

● Verdediger Yuri Logvinenko maakte drie van de vijf Kazachse doelpunten in deze EK-kwalificatiereeks.

BRON: OPTA

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.