Oranje tegen Spanje: duel der diep gevallen grootmachten

Reacties

Nederland en Spanje treffen elkaar dinsdagavond in Amsterdam voor een vriendschappelijke wedstrijd. In 2010 waren het nog de twee beste voetballanden van de wereld, maar van die status is vijf jaar later weinig meer over. Wat is er in die tijd zoal veranderd?

Oranje tegen Spanje: duel der diep gevallen grootmachten

Na jarenlang ieder toernooi te hebben gewonnen (de EK's van 2008 en 2012 en het WK 2010) is Spanje bezig met een duikvlucht. Het afgelopen WK werd met een uitschakeling in de groepsfase een ramp, Spanje staat mede daardoor inmiddels elfde op de FIFA-ranking. Nederland doet het met een vijfde plaats op die lijst en een derde plek op het laatste WK cijfermatig weliswaar beter, maar moet serieus oppassen dat het EK niet wordt gemist. Beide landen zijn niet meer de grootmachten die ze in 2010 waren. Een overzicht.

Oranje

Van de vijf meest defensieve spelers die Bert van Marwijk tijdens de WK-finale in Johannesburg het veld instuurde, is er nog maar één serieus in beeld bij het Oranje van Guus Hiddink. Rechtsback Gregory van der Wiel maakte zaterdag tegen Turkije (1-1) echter een allesbehalve goede indruk. Keeper Maarten Stekelenburg was in Zuid-Afrika nog een van de uitblinkers en leek een mooie toekomst tegemoet te gaan. Bij AS Monaco houdt hij tegenwoordig echter de bank warm, bij Oranje is hij al lang uit beeld.

Linksback en aanvoerder Giovanni van Bronckhorst stopte direct na het WK en begint volgend seizoen als trainer van Feyenoord, terwijl centrumverdedigers John Heitinga en Joris Mathijsen in de nadagen van hun loopbanen vooral veel op de reservebank zitten bij respectievelijk Hertha BSC en Feyenoord en niet meer op een oproep hoeven te rekenen.

Dirk Kuijt, Mark van Bommel, Joris Mathijsen, John Heitinga, Maarten Stekelenburg en Giovanni van Bronckhorst (vlnr) voorafgaand aan de WK-finale van 2010. Inmiddels zijn zij allemaal gestopt of uit beeld bij Oranje.
Dirk Kuijt, Mark van Bommel, Joris Mathijsen, John Heitinga, Maarten Stekelenburg en Giovanni van Bronckhorst (vlnr) voorafgaand aan de WK-finale van 2010. Inmiddels zijn zij allemaal gestopt of uit beeld bij Oranje.

Van de drie middenvelders van die avond kwamen er zaterdagavond nog twee in actie. Mark van Bommel is inmiddels gestopt, maar Nigel de Jong en Wesley Sneijder vormden tegen Turkije samen met Georginio Wijnaldum het middenrif. Waar gelegenheidsaanvoerder Sneijder een van weinige lichtpuntjes bleek aan Nederlandse zijde, was De Jong juist een van de spelers die door het ijs zakte en dinsdag vermoedelijk zijn basisplaats kwijtraakt.

Wat de drie aanvallers betreft speelt Dirk Kuijt nog wel voor Fenerbahçe, maar niet meer voor Oranje. Robin van Persie en Arjen Robben zijn inmiddels uitgegroeid tot eerste en tweede aanvoerder, maar ontbreken dinsdag wegens blessures. Met de drie invallers van toen gaat het vandaag de dag wisselend. Eljero Elia probeert zijn loopbaan bij Southampton nieuw leven in te blazen – net zoals Edson Braafheid dat bij Lazio probeert – terwijl Rafael van der Vaart na dit seizoen vertrekt bij Hamburger SV. Met name de twee laatstgenoemden kunnen Oranje uit het hoofd zetten.

Spanje

Bij Spanje is niet alleen bondscoach Vicente del Bosque nog steeds de baas, ook drie van de vijf meest defensieve spelers van de WK-finale zijn nog altijd actief voor de nationale ploeg. Carles Puyol is gestopt met voetballen, maar Gerard Piqué, Sergio Ramos en keeper Iker Casillas speelden afgelopen zaterdag nog tegen Oekraïne (1-0 winst). Het trio vervult ook bij grootmachten Barcelona en Real Madrid nog altijd wekelijks een belangrijke rol, al is Casillas al lang niet meer zo onomstreden als hij ooit was. De inmiddels 37-jarige linksback Joan Capdevilla strijdt op zijn beurt met Lierse SK in België tegen degradatie.

Arjen Robben neemt het tijdens de WK-finale op tegen Xabi Alonso (links) en Carles Puyol. De drie zullen er dinsdag niet bij zijn. Alonso is gestopt bij de nationale ploeg, Puyol zelfs helemaal. Robben is geblesseerd.
Arjen Robben neemt het tijdens de WK-finale op tegen Xabi Alonso (links) en Carles Puyol. De drie zullen er dinsdag niet bij zijn. Alonso is gestopt bij de nationale ploeg, Puyol zelfs helemaal. Robben is geblesseerd.

Het Spaanse middenveld van toen acteert nog altijd op hoog niveau, maar van die drie spelers komt er tegen Nederland hooguit één in actie. Waar Xavi en Xabi Alonso hun interlandloopbaan beëindigden, speelt Sergio Busquets nog steeds voor La Furia Roja. De voorhoede bestond in 2010 nog uit Andrés Iniesta, David Villa en Pedro. Iniesta en Pedro zijn erbij in Amsterdam, maar Villa (tegenwoordig spelend voor New York City FC) is gestopt. Cesc Fabregas is de enige van de drie invallers van toen die dinsdag zijn opwachting kan maken, Del Bosque laat Jesús Navas en de worstelende Fernando Torres al geruime tijd links liggen.

Dinsdag zullen jongelingen als Davy Klaassen, Quincy Promes, Jetro Willems en Memphis Depay aan Nederlandse zijde hopen op speelminuten, terwijl Del Bosque spelers als Juanmi, Juan Bernat, Vitolo en Álvaro Morata tot zijn beschikking heeft. Zowel Nederland als Spanje is bezig vers bloed aan het team toe te voegen. Een verjongingskuur die tot op heden voor beide ploegen echter nog niet bepaald vlekkeloos verloopt. (Dolf van Aert)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.