Oranje schrijft op ongekende wijze historie in Salvador

Reacties

Amper bijgekomen van wat er vrijdagavond in Salvador bij het duel Spanje-Nederland gebeurde, zet Voetbal International enkele feiten uit de historische kraker op een rij.

Oranje schrijft op ongekende wijze historie in Salvador

● Nederland verloor nog nooit een wedstrijd waarin Arjen Robben scoorde: 21 interlands waarin de aanvaller doel trof mondden uit in achttien zeges en drie gelijke spelen.

● Nog nooit begon een regerend wereldkampioen met zo'n grote nederlaag aan een WK-eindronde.

● Spanje leed zijn op één na grootste nederlaag in de WK-historie. Alleen in 1950 kregen de Spanjaarden een nóg grotere tik: een 6-1 vernedering tegen Brazilië.

● Spanje incasseerde in Salvador tegen Nederland net zo veel goals als in de voorgaande zeventien (!) eindrondeduels in EK- en WK-verband).

Iker Casillas treurt na de zeperd tegen Nederland.
Iker Casillas treurt na de zeperd tegen Nederland.

● Nederland maakte voor de derde keer in zijn WK-historie vijf goals in één duel. Voor het eerst gebeurde dat op het WK 1978 tegen Oostenrijk (5-1) en daarna ook nog eens op het WK 1998 tegen Zuid-Korea (5-0).

● Nederland bleef voor de achtste keer op rij ongeslagen in zijn eerste wedstrijd op een WK. Sinds de nederlaag tegen Tsjechoslowakije (3-0) op het WK 1938 won Oranje zes duels en speelde er twee gelijk.

● Spanje leed zijn grootste nederlaag sinds een 6-2 nederlaag in een oefeninterland tegen Schotland op 13 juni 1963.

● Oranje maakte met de monsterzege op Spanje een einde aan een reeks van vier opeenvolgende nederlagen op een groot toernooi: de verloren WK-finale van 2010 en de drie groepswedstrijden van het EK 2012 in Polen en Oekraïne.

● Robin van Persie scoorde voor de derde keer in een interland die op 13 juni werd gespeeld. Eerder deed hij dat op het EK 2008 tegen Frankrijk (4-1 zege, één goal) en op het EK 2012 tegen Duitsland (2-1 nederlaag, één treffer).

● Van Persie voerde zijn productie op eindronden op naar zeven goals in negentien wedstrijden. Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met Ruud van Nistelrooy (zeven goals uit elf duels) en Wesley Sneijder (zeven uit twintig). Alleen Johnny Rep, Patrick Kluivert (elk acht goals) en Dennis Bergkamp (tien) maakten er meer.

● Van Persie maakte veertien doelpunten in zijn laatste veertien interlands. Hij heeft nu elf keer gescoord als aanvoerder van het Nederlands elftal. Allen Johan Cruijff scoorde vaker met de aanvoerdersband om zijn arm (23 goals).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.