Oranje presteert dramatisch in uitwedstrijden

Reacties

Het Nederlands elftal moet zaterdagavond (18.00 uur) winnen op bezoek bij Kazachstan om de kans te behouden op plaatsing voor het EK van volgend jaar in Frankrijk. Het recente verleden leert echter dat winnen in uitwedstrijden een lastige opgave is voor Oranje.

Oranje presteert dramatisch in uitwedstrijden

Onder leiding van de afgelopen zomer ontslagen Guus Hiddink hield Nederland zijn EK-kansen op 12 juni op bezoek bij Letland weliswaar in leven met een 2-0 overwinning dankzij doelpunten van Georginio Wijnaldum en Luciano Narsingh, verder won de nummer drie van het afgelopen WK zowel dit als vorig jaar geen enkele uitwedstrijd. Daardoor is het afhankelijk van wat nummer drie Turkije doet in zijn laatste twee duels met Tjsechië en IJsland.

Oranje zette zijn dramatische reeks op vreemde bodem anderhalf jaar geleden in tijdens de oefeninterland tegen Frankrijk (2-0). Het was voor toenmalig bondscoach Louis van Gaal reden over te schakelen naar het 5-3-2-systeem, waarmee het Nederlands elftal in Brazilië hoge ogen gooide. Die WK-wedstrijden vonden volgens de officiële lezing echter plaats op neutrale bodem.

Hiddink stapte twee maanden na het behalen van de bronzen plak weer af van het succesvolle, maar ook bekritiseerde defensieve spelsysteem. Met vier verdedigers en drie spitsen begon de opvolger van Van Gaal zijn tweede termijn met een vriendschappelijke nederlaag in en tegen Italië (2-0), nadat Bruno Martins Indi al vroeg een rode kaart had gekregen.

Luciano Narsingh brengt de enige uitzege van Oranje in de laatste zes uitduels in veilige haven. Het was één van de in totaal slechts drie uitdoelpunten die het Nederlands elftal in 2014 en 2015 maakte. In de laatste zes thuiswedstrijden vielen juist veertien Nederlandse doelpunten.
Luciano Narsingh brengt de enige uitzege van Oranje in de laatste zes uitduels in veilige haven. Het was één van de in totaal slechts drie uitdoelpunten die het Nederlands elftal in 2014 en 2015 maakte. In de laatste zes thuiswedstrijden vielen juist veertien Nederlandse doelpunten.

Vijf dagen later leverde ook de start van de EK-kwalificatiereeks een domper op. Tsjechië versloeg het nu weer met vijf verdedigers aantredende Oranje in de slotfase dankzij een fout van Daryl Janmaat (2-1). Een maand later was in Reykjavik ook IJsland te sterk. De 2-0 achterstand bij rust kon het stuurloze Nederland in de tweede helft niet meer ombuigen.

In de maanden daarop speelde Oranje louter thuisduels, totdat afgelopen zomer in Letland voor het eerst sinds 15 oktober 2013 (2-0 bij Turkije) weer eens een uitwedstrijd won. Vorige maand kregen de EK-kansen echter een nieuwe knauw. De Turken straften persoonlijke fouten in de tweede wedstrijd van bondscoach Danny Blind genadeloos af: 3-0 (foto).

De kans dat die slechte reeks in Astana een vervolg krijgt is afgaande op de resultaten van Kazachstan niet heel groot. Deze kwalificatiereeks leverde alleen het thuisduel met Letland (0-0) een punt op. In aanloop naar het WK 2014 ging het iets beter. Toen gingen Azerbeidzjan (2-1) en Faeröer (2-1) tijdens kwalificatieduels onderuit in Astana, terwijl ook Oostenrijk (0-0) punten morste.  

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.