Oranje-opponent Ecuador moet vrezen voor WK-plek: Chili claimt voldoende bewijs

Reacties

Ecuador moet vrezen voor een verwijdering uit het WK-deelnemersveld. Het benadeelde Chili heeft naar eigen zeggen genoeg bewijzen voor onrechtmatigheden in de kwalificatie bij de Oranje-opponent.

Oranje-opponent Ecuador moet vrezen voor WK-plek: Chili claimt voldoende bewijs

De verwachting is dat de FIFA op korte termijn het onderzoek afrondt. De inzetbaarheid van Bryan Castillo is daarbij het centrale punt. Volgens de Chileense bond had de spits niet voor Ecuador mogen spelen in de WK-kwalificatiereeks.

Volgens Chili-advocaat Eduardo Carlezzo zijn de bewijzen overtuigend. 'Zijn ouders zijn geboren in het Colombiaanse Tumaco, Byron was daar geboren en gedoopt', aldus de advocaat tegen TV Azteca. 'Ik ben hier om alle verzamelde bewijzen te overhandigen. Wie de waarheid spreekt, heeft niets te vrezen.'

Volgens Carlezzo bevat de geboorteakte van Castillo die zou aantonen dat hij werd geboren in Ecuador 'meerdere onregelmatigheden'. 'Er staan bijvoorbeeld geen vingerafdrukken op het document', claimt hij. De advocaat snapt bovendien niet waarom zijn ouders, als ze allebei uit Colombia komen, een reis van ruim zevenhonderd kilometer aflegden voordat hun zoon werd geboren. 

Het zou volgens Carlezzo 'schandalig' zijn als de FIFA 'het bewijs negeert', maar bondscoach Gustavo Alfaro van Ecuador liet vorige week weten niet bezorgd te zijn. 'We zijn er heel kalm onder, want we weten hoe het zit', gaf hij aan op de persconferentie in de aanloop naar een vriendschappelijk duel met Mexico (0-0). 'We werken toe naar het WK, want we weten dat we recht hebben op onze plek.'

De klacht zou kunnen leiden tot een ultieme sanctie voor Ecuador: een reglementaire nederlaag in de acht duels met Castillo binnen de lijne. Daardoor zou Chili klimmen naar de vierde plaats in de kwalificatie en zou het land het WK-ticket van Ecuador overnemen. En in de groepsfase in Qatar tegenstander zijn van Nederland. Zuid-Amerikaanse media houden er rekening mee dat er vrijdag een oordeel komt. 

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.