Oranje Onder-17 plaatst zich voor halve finale EK

Oranje Onder-17 heeft zich zondagavond geplaatst voor de halve finale van het EK in Azerbeidzjan. In de kwartfinale was één doelpunt tegen de leeftijdsgenoten van Zweden genoeg.

De Nederlandse talenten plaatsten zich als nummer twee van Groep D (achter Spanje) voor de kwartfinale. Tegen groepswinnaar Zweden had Oranje, met Justin Kluivert terug in de spits, het overwicht. Dat vertaalde zich na rust in de openingsgoal van Tahith Chong, die na dit seizoen Feyenoord zal verruilen voor Manchester United.

Zweden Onder-17 had geen antwoord op het doelpunt van de zestienjarige aanvaller, waardoor de ploeg van trainer Kees van Wonderen op het EK bij de laatste vier staat. Portugal, dat met 5-0 van Oostenrijk won in de kwartfinale, is woensdag de volgende opponent. Spanje (1-0 tegen Engeland) en Duitsland (1-0 tegen België) staan in de andere halve finale.

'Ik heb een heel solide wedstrijd gezien van mijn ploeg. Het is volgens mij dikverdiend dat we nu in de halve finale van het EK staan', aldus Van Wonderen. 'De eerste helft waren beide ploegen vooral aan het aftasten. We gaven niets weg, maar creëerden ook niet veel. In de tweede helft speelden we met meer lef en hier hebben we de zege uiteindelijk ook aan verdiend.'