Oranje onder Hiddink slechts acht minuten op voorsprong

Reacties

Het Nederlands elftal speelt zondagavond in De Arena zijn zesde wedstrijd onder het het bewind van bondscoach Guus Hiddink. Acht opvallende feiten in de aanloop naar het EK-kwalificatieduel met Letland (aftrap 18.00 uur).

Oranje onder Hiddink slechts acht minuten op voorsprong

● Nederland ontmoette Letland pas één keer eerder. In de derde poulewedstrijd van het EK van 2004 in Portugal werden de Letten met 3-0 verslagen door treffers van Ruud van Nistelrooy (twee) en Roy Makaay.

● Wesley Sneijder en Arjen Robben zijn de enige spelers in de huidige selectie die tijdens de ontmoeting in 2004 ook in actie kwamen. Bij de Letten stond huidig doelman Aleksandrs Kolinko in de basis, Marian Pahars – nu bondscoach van Letland – viel destijds in.

● Oranje won zijn laatste achttien kwalificatieduels in eigen land en hield in deze reeks dertien keer de nul. Nederland verloor overigens nog nooit een kwalificatieduel (inclusief play-offs) in Amsterdam; van de 33 eerdere wedstrijden in de hoofdstad won Oranje er 24. Bovendien is de laatste, en ook direct enige nederlaag in een thuisduel in EK-kwalificatieverband, alweer 51 jaar geleden. Toen was in De Kuip nota bene het nietige Luxemburg te sterk: 1-2.

● Nederland had in zijn drie eerdere EK-kwalificatieduels op weg naar Euro 2016 gemiddeld 76 procent balbezit; het hoogste aantal van alle deelnemende landen.

Guus Hiddink verloor in 1995 twee EK-kwalificatiewedstrijden op rij met Oranje.
Guus Hiddink verloor in 1995 twee EK-kwalificatiewedstrijden op rij met Oranje.

● Guus Hiddink is de laatste bondscoach van Oranje die twee kwalificatieduels op rij niet kon winnen: in 1995 verloor de ploeg in en van achtereenvolgens Tsjechië (3-1) en Wit-Rusland (1-0).

● Het Nederlands elftal incasseerde in de vijf duels onder Hiddink dit jaar steeds het eerste doelpunt van de wedstrijd en stond in totaal slechts acht minuten (!) op voorsprong. Dat was de slotfase van het thuisduel met Kazachstan (3-1).

● Oranje-sluitpost Jasper Cillessen heeft dit EK-kwalificatietoernooi een reddingspercentage van 44; van de 39 keepers met drie wedstrijden in de groepsfase achter de rug hebben alleen Manuel Neuer (Duitsland) en Kamran Agayev (Azerbeidzjan) een slechter gemiddelde.

● Letland incasseerde dit kwalificatietoernooi tot nu toe minder goals (vier) dan Oranje (vijf). De Letten kregen dertien schoten op doel tegen, slechts vier meer dan het Nederlands elftal.                                                                                                                   

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.