Oranje 'nieuwe Duitsland' door comeback-kids Van Gaal

Reacties

De huidige Oranje-internationals zijn hard op weg een reputatie als comeback-kids te ontwikkelen. Het Nederlands elftal boog tijdens het WK in Brazilië al drie keer een achterstand om in een overwinning, waarmee de 2-1 zege van vier jaar terug op Brazilië navolging krijgt. Bovendien blijkt dat Oranje er patent op heeft om in het laatste kwartier te scoren.

Oranje 'nieuwe Duitsland' door comeback-kids Van Gaal

Tijdens het huidige toernooi in Brazilië scoorde de ploeg van bondscoach Louis van Gaal al vijf keer in het laatste kwartier van de reguliere speeltijd. Chili en Mexico incasseerden elk twee doelpunten van Nederland in de slotfase, Spanje één. Denemarken, Kameroen en Slowakije kregen vier jaar terug op de weg naar de WK-finale in Zuid-Afrika ook allen een treffer om de oren van Oranje met het laatste fluitsignaal in zicht.

Met in totaal acht treffers is het Nederlands elftal gerekend over die twee toernooien van alle ploegen verreweg het meest trefzeker tussen minuut 76 en 90. Uruguay (6), Portugal (5), en Argentinië (5) volgen op gepaste afstand, terwijl Duitsland (3) – in het verleden toch bekend om beslissende doelpunten in de laatste fase – bij lange na niet kan tippen aan de dadendrang van Oranje in de slotfase.

Wesley Sneijder kopte het Nederlands elftal in de kwartfinale van het WK 2010 langs Brazilië, dat nog wel met een 1-0 voorsprong was gaan rusten.
Wesley Sneijder kopte het Nederlands elftal in de kwartfinale van het WK 2010 langs Brazilië, dat nog wel met een 1-0 voorsprong was gaan rusten.

Mede daardoor is het aantal succesvolle comebacks in de Nederlandse WK-historie tijdens de mondiale eindronde in Brazilië verdubbeld. Tot voor kort kwam Oranje alleen tegen Italië (WK 1978, 2-1), Saudi-Arabië (WK 1994, 2-1) en Brazilië (WK 2010, 2-1) terug uit geslagen positie. Onder leiding van Van Gaal gebeurde dat al tegen Spanje (5-1), Australië (3-2) en Mexico (2-1), met de kwartfinale tegen Costa Rica als resultaat.

Zaterdagavond om 22.00 uur zal in Salvador – de stad waar wereldkampioen Spanje werd vernederd – blijken of Oranje opnieuw een tegentreffer nodig heeft om tot grote hoogte te stijgen. Mochten de mannen van Van Gaal het net opnieuw vinden in de slotfase, dan zou dat de 25ste WK-treffer van Oranje in het laatste kwartier betekenen, bijna een derde van het totaal aantal WK-doelpunten (83) dat Oranje maakte.

Dat er maar weinig teams kunnen tippen aan dat moyenne blijkt wel uit de statistieken vanaf het WK 1974. Sinds Nederland in West-Duitsland zijn rentree op het mondiale podium maakte en de finale haalde, scoorden alleen de Duitsers iets vaker in het laatste kwartier van de wedstrijd: 27 keer. Sinds de wereldtitel in 1990 waren dat er echter nog maar dertien, tegenover zestien voor Nederland. Oranje is zo langzamerhand het nieuwe Duitsland(Tim Vos)

GOALS IN LAATSTE KWARTIER VANAF WK 1974
Land Duels Goals 76-90
(West-)Duitsland 69 128 27
Nederland 45 81 24
Italië 57 80 19
Argentinië 58 99 19
Brazilië 63 115 18
Spanje 44 72 17
Frankrijk 41 68 13
Engeland 38 45 10
Portugal 20 26 10

Volg Oranje op de voet met VI Premium. Nu de eerste twee maanden met 50% korting.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.