Oranje na 860 dagen terug in Kuip tegen 'muur' Wit-Rusland

Reacties

In de aanloop naar elke interland van het Nederlands elftal duikt Voetbal International in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Deze keer aandacht voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland van vrijdagavond (aftrap 20.45 uur).

Oranje na 860 dagen terug in Kuip tegen 'muur' Wit-Rusland

• Om het geheugen op te frissen: Oranje begon afgelopen maand met een 1-1 gelijkspel bij Zweden aan de WK-kwalificatie. Wit-Rusland hield Frankrijk voor eigen publiek knap op een doelpuntloze remise. Voorlopig gaat Bulgarije (4-3 overwinning op Luxemburg) aan de leiding in de poule van Oranje.

• Nederland en Wit-Rusland staan voor de zevende keer tegenover elkaar. Opvallend genoeg vonden de afgelopen zes duels allemaal plaats in het kader van de EK-kwalificatie. Oranje kwam vier keer als winnaar uit de strijd en ging tweemaal onderuit, waaronder tijdens de eerste ontmoeting in 1995. Een treffer van Sergei Gerasimets bracht Nederland destijds aan het wankelen in de EK-kwalificatie: 1-0.

• Voor het eerst sinds 860 dagen speelt Oranje weer eens een interland in De Kuip. De laatste keer dat Nederland aantrad in het onderkomen van Feyenoord was op 31 mei 2014. In de aanloop naar het WK van dat jaar won het team van toenmalig bondscoach Louis van Gaal met 1-0 van Ghana door een vroege treffer van Robin van Persie.

• Nederland heeft deze eeuw het hoogste winstpercentage in De Kuip. Met 74 procent troeft het stadion in Rotterdam het Phillips Stadion (zeventig procent) en de Amsterdam Arena (59 procent) af. Wel is De Kuip het enige stadion waarin Nederland WK-voorrondeduels in eigen huis verloor. Het gebeurde tegen Hongarije (1961 en 1984) en Portugal (2000). In elk ander stadion binnen de grenzen behaalde Nederland altijd minimaal een gelijkspel.

Marc Overmars in actie tijdens Nederland - Wit-Rusland in 1995. Oranje zou met 1-0 winnen.
Marc Overmars in actie tijdens Nederland - Wit-Rusland in 1995. Oranje zou met 1-0 winnen.

• De formatie van bondscoach Danny Blind heeft zijn laatste vijf thuisduels verloren. Achtereenvolgens de Verenigde Staten (3-4), IJsland (0-1), Tsjechië (2-3), Frankrijk (2-3) en Griekenland (1-2) bleken te sterk voor Oranje. Nederland verloor slechts eenmaal in de historie zes thuiswedstrijden achter elkaar, tussen 1932 en 1934.

• Het kan een aardige quizvraag zijn: in welk jaar verloor Oranje voor het laatst een WK-kwalificatiewedstrijd? Dat was in 2001 het geval, tegen Ierland (1-0). Sindsdien is Nederland 33 duels ongeslagen in de WK-voorronde, de op twee na beste serie aller tijden. Spanje heeft met 55 wedstrijden zonder nederlaag - een reeks die nog loopt en donderdag werd uitgebreid tegen Italië - het record in handen. Tweede op deze lijst staat West-Duitsland, dat tussen 1934 en 1985 tot een ongeslagen reeks van 36 wedstrijden kwam.

• Wit-Rusland, dat zich nog nooit kwalificeerde voor een EK- of WK-eindronde, heeft in de afgelopen vier competitieve interlands geen doelpunt om de oren gekregen. Bondscoach Alyaksandr Khatskevich heeft, met andere woorden, een muur geconstrueerd. Achtereenvolgens Luxemburg (2-0), Slowakije (0-1), Macedonië (0-0) en Frankrijk (0-0) slaagden er niet in de code van de Wit-Russische defensie te kraken.

• Jeffrey Bruma, Quincy Promes, Georginio Wijnaldum en Vincent Janssen zijn de enige spelers die in alle zeven interlands die Oranje tot nu toe afwerkte in 2016 in actie kwamen. In totaal zette Blind al 28 spelers in. Met ieder drie treffers voeren Janssen en Wijnaldum de topscorerslijst van 2016 aan.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.