Oranje maakt kennis met Italië van bondscoach Ventura

Reacties

Het Nederlands elftal maakt dinsdag in een oefeninterland in De Arena (aftrap 20.45 uur) kennis met het Italië van Giampiero Ventura. De coach volgde afgelopen zomer Antonio Conte op en staat voor de zware taak om de Azzurri naar het WK van 2018 in Rusland te loodsen. Italië is goed op weg in groep G, maar heel overtuigend is het nog niet. Een tussentijds rapport van het Italië van Ventura.

Oranje maakt kennis met Italië van bondscoach Ventura

Nog voor het EK in Frankrijk van afgelopen zomer maakte Conte al bekend dat hij na het eindtoernooi stopt bij de nationale ploeg. De huidige manager van Chelsea haalde in Frankrijk uiteindelijk de kwartfinale, waarin Italië uitgeschakeld werd door Duitsland. Zijn opvolger: Giampiero Ventura. Een man van de oude stempel, die al in 1981 bezig was aan zijn eerste klus als trainer. Een oefeninterland tegen Frankrijk op 1 september betekende de vuurdoop voor de 69-jarige Italiaan. Ventura hield de 3-5-2 formatie van Conte in leven, alhoewel hij op zijn middenveld koos voor iets wat zelf ook in hem zit: ervaring. Met Daniele De Rossi als slot op de deur beleefde Ventura tegen Frankrijk zijn debuut als bondscoach, maar tevreden kon hij onmogelijk zijn.

Italië speelde op 1 september tegen Frankrijk de eerste wedstrijd onder bondscoach Giampiero Ventura. De Fransen wonnen met 1-3.
Italië speelde op 1 september tegen Frankrijk de eerste wedstrijd onder bondscoach Giampiero Ventura. De Fransen wonnen met 1-3.

De verliezend finalist van het afgelopen EK schoot tegen Italië de frustratie van zich af en won uiteindelijk met 1-3 in het Stadio San Nicola te Bari. Ventura bleef desondanks ook in de kwalificatieduels voor het WK in 2018 het systeem met drie verdedigers, vijf middenvelders en twee aanvallers hanteren. Graziano Pellè leek een belangrijke rol te krijgen in het elftal van de nieuwe bondscoach, maar dat liep allemaal anders.

Eerste conflict

De voormalig spits van AZ en Feyenoord scoorde in de oefeninterland tegen Frankrijk, terwijl hij ook trefzeker was in de eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Israël (1-3 winst). Een basisplaats voor het duel met Spanje was dan ook het logische gevolg voor Pellè, die tegen de voormalig wereldkampioen echter niet tot scoren kwam. Na een uur werd Pellè naar de kant gehaald. Toen de spits de bank opzocht, negeerde hij Ventura volledig, waarna de man van de oude stempel in Ventura naar boven kwam.

'Je ziet dit soort dingen vaker in het voetbal, maar als je het shirt van het nationale elftal aantrekt, vind ik dit niet gepast', waren de duidelijke woorden van Ventura na het gelijkspel tegen Spanje (1-1). Pellè werd per direct uit de selectie van Italië gezet, al zette Ventura de deur maandag weer op een kier. Italië vervolgde haar weg in de kwalificatie met zeges op kleine landen als Macedonië en Liechtenstein, al ging dat eerste treffen niet gemakkelijk.

Macedonië werd uiteindelijk pas in de blessuretijd verslagen. De nummer 165 van de wereld pakte Italië bijna met de eigen tactiek, in een 3-5-2 formatie hield Macedonië het tot de 91ste minuut vol. Ciro Immobile redde Ventura met een late treffer, waarna de bondscoach besefte dat het anders moest.

Italië viert een late treffer in het WK-kwalificatieduel met Spanje op 6 oktober. De Azzurri hielden een punt over aan de topper in groep G: 1-1.
Italië viert een late treffer in het WK-kwalificatieduel met Spanje op 6 oktober. De Azzurri hielden een punt over aan de topper in groep G: 1-1.

Experimenteren
Het geliefde systeem van Ventura werd overboord gegooid voor de laatste twee interlands van Italië. Met het nietige Liechtenstein werd al voor rust afgerekend in een 4-4-2 formatie; spitsen Andrea Belotti en Immobile eisten een hoofdrol op. Hierna volgde een nieuwe test voor Italië. Duitsland, het land dat de Italianen na penalty's versloeg in de kwartfinale van het EK, was in november 2016 de sparringspartner. Een ideale mogelijkheid voor Ventura om te laten zien dat ook hij zich met zijn Italië kan meten met de internationale voetbaltop.

Om te imponeren tegen de Duitsers koos Ventura voor het eerst in zijn tijd als bondscoach voor een systeem met drie aanvallers. Daarnaast durfde de Italiaan het zelfs aan om enkele ervaren krachten niet in te zetten. Zo stonden Daniele Rugani en Alessio Romagnoli in de verdediging naast Leonardo Bonucci, terwijl een eerder debuut van Davide Zappacosta onder Ventura een vervolg kreeg tegen Duitsland. Een sprankelend resultaat leverde het echter niet op. Het duel in Milaan eindigde in een bloedeloze 0-0.

Afgelopen vrijdag boekte Italië in een 4-4-2 formatie een 2-0 zege op Albanië en gaat het samen met Spanje aan de leiding in groep G met dertien punten. Coach Ventura geeft tegen Oranje echter andere spelers een kans en lijkt weer over te schakelen op het veilige 3-5-2 systeem. Oranje zal dan ook vooral in aanvallend opzicht moeten imponeren om het stugge Italië te verschalken.

De laatste tien interlands van Oranje tegen Italië
Datum Kader Wedstrijd Uitslag
4 september 2014 Oefenduel Italië - Nederland 2-0
6 februari 2013 Oefenduel Nederland - Italië 1-1
14 november 2009 Oefenduel Italië - Nederland 0-0
9 juni 2008 EK 2008 Nederland - Italië 3-0
12 november 2015 Oefenduel Nederland - Italië 1-3
29 juni 2000 EK 2000 Nederland - Italië 0-0 (1-3 n.s.)
9 september 1992 Oefenduel Nederland - Italië 2-3
26 september 1990 Oefenduel Italië - Nederland 1-0
21 februari 1990 Oefenduel Nederland - Italië 0-0
16 november 1988 Oefenduel Italië - Nederland 1-0
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.