Oranje luidt EK-jaar in met overwinning op Wembley

Het Nederlands elftal heeft woensdagavond in de eerste interland van het EK-jaar 2012 een opmerkelijke zege op Engeland geboekt: 3-2.

Oranje luidt EK-jaar in met overwinning op Wembley

In de ultieme slotfase gaf Oranje de 2-0 voorsprong uit handen, maar Arjen Robben zorgde met zijn tweede treffer alsnog voor een zege. Smetje was dat Huntelaar aan zijn goal, na een akelige botsing met Chris Smalling, een op het oog ernstige hoofdblessure opliep.

Robben (foto boven) maakte de 3-2 in de derde minuut van blessuretijd. Met een fraai gekruld schot – de honderdste treffer onder het bewind van bondscoach Bert van Marwijk – bezorgde hij Oranje de overwinning.

De eerste helft van de oefeninterland was een fletse vertoning. In de tweede helft leek de lijn van het eerste bedrijf doorgezet te gaan worden, totdat Robben daar verandering in bracht. Na 57 minuten pikte hij de bal tien meter voor de middenlijn op en mocht hij ongehinderd opstomen richting de Engelse goal. Een goede loopactie van Huntelaar, die halverwege Robin van Persie verving, verschafte Robben de ruimte diagonaal raak te schieten. Een minuut na de openingstreffer was het al 2-0. Een voorzet op maat van Dirk Kuijt werd fraai binnengekopt door Huntelaar: 2-0. Smalling kwam een fractie van een seconde te laat om de treffer te verijdelen, maar raakte bij die poging met zijn voorhoofd wel hard de slaap van Huntelaar.

Beide spelers bleven na de botsing angstvallig stil liggen op het gras en konden het duel niet voortzetten. Waar Huntelaar met een bebloede mond op eigen kracht de gang naar de kleedkamer inzette, werd Smalling per brancard van het veld gedragen met nekklachten. Huntelaar werd na afloop naar het ziekenhuis gebracht met waarschijnlijk een hersenschudding.

In de slotfase miste Daniel Sturridge een levensgrote kans namens Engeland, maar kwam de aansluitingstreffer er alsnog via verdediger Gary Cahill. Hij kon in buitenspelpositie aannemen, Mathijsen uitkappen en de bal onder Stekelenburg door schieten. Een minuut in blessuretijd was het Ashley Young die de bal over de Oranje-doelman heen liftte en de 2-2 voor zijn rekening nam. Een minuut later besliste Robben de wedstrijd alsnog in Nederlands voordeel. Foto: VI Images

{"title":"Mbappé maakt de eerste treffer tegen Oostenrijk!","titleMobile":"Mbappé maakt de eerste treffer tegen Oostenrijk!","odd":"4.75","url":"https://b1.trickyrock.com/redirect.aspx?pid=85963507&bid=37517&unibetTarget=/betting/sports/filter/unibet_featured&DE=Testclick","bookmaker":{"name":"Unibet (Kambi)","id":5000,"lightIconUrl":"/dam/jcr:9e3975da-a577-48bd-9e59-8576787a688c/unibet20new20logo20large1-black.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:f8717da0-9ada-466e-af1d-adf75a1cde42/unibet20new20logo20large1.svg","iconSize":27},"image":"jcr:bc396798-5e9b-43d6-a54f-c319f03c632a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Maakt Kylian Mbappé zijn heldenstatus bij Frankrijk direct waar? Unibet hanteert een verhoogde odd voor een eerste goal van hem tegen Oostenrijk.","textMobile":"Maakt Kylian Mbappé zijn heldenstatus bij Frankrijk direct waar? Unibet hanteert een verhoogde odd voor een eerste goal van hem tegen Oostenrijk."}
Bekijk hier al onze video's